PMS NAJAVLJUJE RANU MENOPAUZU: Zabrinjavajući rezultati istraživanja

I. K.

08. 11. 2023. u 08:00

PREDMENSTRUALNI poremećaji ili problemi mogu da budu najava rane menopauze koja nastupe godinama pre nego što je uobičajeno.

ПМС НАЈАВЉУЈЕ РАНУ МЕНОПАУЗУ: Забрињавајући резултати истраживања

Foto Shutterstock

To znači da će žene koje pred svaki ciklus muče PMS problemi verovatno proći kroz menopauzu pre 45. godine, pokazuje nova studija objavljena u JAMA Network Open. Menopauza, koja se javlja pre 40. godine, naziva se preuranjena ili rana menopauza i oko pet odsto žena prirodno prolazi kroz ranu menopauzu. Pušenje i određeni lekovi ili tretmani, na primer, mogu da izazvati menopauzu ranije nego obično.

Većina žena u menopauzu ulazi u životnoj dobi između 45. i 55. godine, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Žene sa predmenstrualnim poremećajima takođe su češće imale umereno ili jako noćno znojenje ili valunge tokom menopauze, otkrili su istraživači. Objavljeni ove nedelje u JAMA Netvork Open, novi nalazi potiču iz podataka više od 3.600 medicinskih sestara koje su svoje zdravstvene podatke unosile u bazu između 1991. i 2017. godine. Žene sa predmenstrualnim poremećajima imale su više nego dvostruko veće šanse da uđu u ranu menopauzu od žena bez tih problema.

Postoje brojni predmenstrualni poremećaji, uključujući dobro poznati predmenstrualni sindrom (PMS), koji se smatra blagim poremećajem koji pogađa do 30 odsto žena i izaziva simptome kao što su mrzovolja i nadimanje. Manje uobičajen predmenstrualni poremećaj je predmenstrualni disforični poremećaj, koji može ozbiljno da utiče na život žene kroz psihološke, gastrointestinalne, kožne i neurološke probleme.

Prethodna istraživanja su dovela u vezu predmenstrualne poremećaje tokom reproduktivnih godina i postmenopauzalnih problema kao što su talasi vrućine i noćno znojenje sa povećanim rizicima od zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Važno je identifikovati žene u riziku od rane menopauze zbog njene veze sa lošijim zdravljem srca, mozga i kostiju, smatraju lekari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA - ALBANIJA: Antisrpski skandali, pa šok, a onda ponovo bruka i sramota - pa dva gola!