PMS NAJAVLJUJE RANU MENOPAUZU: Zabrinjavajući rezultati istraživanja

I. K.

08. 11. 2023. u 08:00

PREDMENSTRUALNI poremećaji ili problemi mogu da budu najava rane menopauze koja nastupe godinama pre nego što je uobičajeno.

ПМС НАЈАВЉУЈЕ РАНУ МЕНОПАУЗУ: Забрињавајући резултати истраживања

Foto Shutterstock

To znači da će žene koje pred svaki ciklus muče PMS problemi verovatno proći kroz menopauzu pre 45. godine, pokazuje nova studija objavljena u JAMA Network Open. Menopauza, koja se javlja pre 40. godine, naziva se preuranjena ili rana menopauza i oko pet odsto žena prirodno prolazi kroz ranu menopauzu. Pušenje i određeni lekovi ili tretmani, na primer, mogu da izazvati menopauzu ranije nego obično.

Većina žena u menopauzu ulazi u životnoj dobi između 45. i 55. godine, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Žene sa predmenstrualnim poremećajima takođe su češće imale umereno ili jako noćno znojenje ili valunge tokom menopauze, otkrili su istraživači. Objavljeni ove nedelje u JAMA Netvork Open, novi nalazi potiču iz podataka više od 3.600 medicinskih sestara koje su svoje zdravstvene podatke unosile u bazu između 1991. i 2017. godine. Žene sa predmenstrualnim poremećajima imale su više nego dvostruko veće šanse da uđu u ranu menopauzu od žena bez tih problema.

Postoje brojni predmenstrualni poremećaji, uključujući dobro poznati predmenstrualni sindrom (PMS), koji se smatra blagim poremećajem koji pogađa do 30 odsto žena i izaziva simptome kao što su mrzovolja i nadimanje. Manje uobičajen predmenstrualni poremećaj je predmenstrualni disforični poremećaj, koji može ozbiljno da utiče na život žene kroz psihološke, gastrointestinalne, kožne i neurološke probleme.

Prethodna istraživanja su dovela u vezu predmenstrualne poremećaje tokom reproduktivnih godina i postmenopauzalnih problema kao što su talasi vrućine i noćno znojenje sa povećanim rizicima od zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Važno je identifikovati žene u riziku od rane menopauze zbog njene veze sa lošijim zdravljem srca, mozga i kostiju, smatraju lekari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024