KAŠALJ I ZBOG SLIVANJA IZ SINUSA: Pojedine tegobe česte su noću, oprez ako imate neku bolest pluća

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 11. 2023. u 19:00

KAŠALj tokom noći je česta tegoba, koja značajno remeti kvalitet sna i života. Od njega najčešće pate astmatičari i oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća. Međutim, noćni kašalj može da se javi i kao posledica drugih stanja.

КАШАЉ И ЗБОГ СЛИВАЊА ИЗ СИНУСА: Поједине тегобе честе су ноћу, опрез ако имате неку болест плућа

Foto Shutterstock

Doktor Tatjana Radosavljević, pulmolog kaže da respiratorne infekcije koje su praćene upalom glasnih žica i glavne disajne cevi imaju kao simptom noćni kašalj:

- Slivanje sekreta iz nosa i sinusa, takozvani sinobronhijalni sindrom, takođe se odlikuju pojavom epizoda noćnog kašlja sa iskašljavanjem, koji se najčešće javlja ujutru po ustajanju.

Naša sagovornica kaže da uzrok ove tegobe može da bude i vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Tada je reč o gastroezofagealnom refluksu (GERB), koji je praćen pojavom noćnog kašlja naročito ako je večera bila kasna i obilnija.

Uzrok pojave noćnog kašlja je nekad i fibroza pluća. Ipak, najčešće nastaje kod pacijenata sa neregulisanom bronhijalnom astmom koje obično pred zoru spopadnu epizode intenzivnog kašlja, sviranja u grudima i gušenja. Pacijenti sa hroničnom obstruktivnom bolešću pluća mogu da imaju i noćni i dnevni kašalj.

Foto: Shutterstock

Noćni kašalj može da bude i posledica suvog vazduha u prostoriji u kojoj se spava, a često se javlja i kod pušača. Ukoliko je noćni kašalj uporan i ne prolazi ni posle nedelju dana, najbolje je da se obratite stručnjaku za pomoć i sprečite razvoj nekih ozbiljnijih oboljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave