"NEMA CENU" U BORBI PROTIV KARCINOMA: Počela akcija za prevenciju raka dojke - kupite jabuke i pomozite

I. K.

17. 10. 2023. u 16:14

U MESECU borbe protiv raka dojke, kompanija Merkator-S je u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, pokrenula projekat "Nema cenu" koji skreće pažnju javnosti na prevenciju ove bolesti.

НЕМА ЦЕНУ У БОРБИ ПРОТИВ КАРЦИНОМА: Почела акција за превенцију рака дојке - купите јабуке и помозите

FOTO: Novosti

Projekat uključuje 20 pažljivo odabranih IDEA, Roda i Merkator prodavnica, gde se  u posebno dizajniranim roze kutijama, kupcima nudi kupovina dve jabuke, koje nemaju cenu, ali mnogo vrede, a vrednosni iznos će odabrati sami od tri ponuđene opcije - 200, 500 ili 1.000 dinara. Projekat se zove "Nema cenu", jer kažu da u trgovini i životu sve ima cenu, a pokretači projekta smatraju da jedino zdravlje nema cenu. Sav prihod od prodaje jabuka biće doniran Društvu Srbije za borbu protiv raka.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić dala je ličnu podršku predstvljanju ovog projketa i tom prilikom izjavila  da još nema podataka o tome da li je bombardovanje Srbije 1999. godine izazvalo, kako je rekla, "epidemiju raka" na ovim prostorima. Ministarka je, odgovarajući na pitanje novinara, navela da je izveštaj trebalo da uradi parlamentarna komisija koja je tada osnovana.

- I to morate da pitate ljude iz tadašnje skupštine. Ta komisija sada više ne postoji. Koordinaciono telo koje je formalno bilo potpisano između četiri ministarstva nikada nije zaživelo, nažalost. Ali, ekologija i životna sredina svakog dana dobijaju na značaju i ja se nadam da će u narednoj godini biti stvorene mogućnosti da se sprovede jedan takav projekat i da se dokaže šta je zapravo urađeno -  rekla je Grujičić.

Ministarka je dodala da se ne sme zaboraviti da je na ovim prostorima pored nuklearnog rata vođen i hemijski rat.

- Zagađenje je bilo ogromno i ono se može izračunati uz pomoć odgovarajućih podataka. Ja te podatke nemam, ali ih imaju sigurno institucije koje su tada merile zagađenje, kao i institucije koje su bile bombardovane. Gde je bilo eksploziva, gde je bilo nafte ili hemijskih jedinjenja koja su toksična - istakla je ministarka zdravlja.

Kako je rekla, moguće je dokazati da li je osiromašeni uranijum izazvao "epidemiju raka", ali treba obratiti pažnju i na druge stvari.

- Činjenica je da svake godine imamo više od 40.000 novooblelih i oko 200.000 ljudi koji se leče od karcinoma na godišnjem nivou - rekla je Grujičić i dodala da smatra da će se nažalost ta brojka povećavati.

Ministarka je na prezentovanju kampanje istakla i da danas imati rak ne znači biti osuđeni na smrt.

- Danas to znači živeti dugo i kvalitetno uz odgovarajuću terapiju. Kao što danas pijete lek za hipertenziju, ja sam ubeđena da ćete tako za koju godinu piti lek i za bilo koju malignu bolest - rekla je.

Istakla je i da duguje zahvalnost organizatorima kampanje koji su se dosetili da izaberu baš jabuku za proizvod, kako je rekla, zaista simboliše zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)