OPREZNO SA LEKOVIMA PROTIV GOJAZNOSTI: Lekari upozoravaju - Nisu poznata sva neželjena dejstva

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 10. 2023. u 18:00

LEKOVI za lečenje gojaznosti su inovativni medikamenti koji su izazvali revoluciju širom sveta.

ОПРЕЗНО СА ЛЕКОВИМА ПРОТИВ ГОЈАЗНОСТИ: Лекари упозоравају - Нису позната сва нежељена дејства

Foto Shutterstock

O tome svedoči i činjenica da je jedna komapnija koja je među prvima lansirala ovu vrstu medikamenta postala najvrednija u Evropi zbacivši sa trona proizviđača Luj Vitona, Kristijan Diora...

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže da su lekovi za lečenje gojaznosti koji su sada "u trendu" proteinski molekuli slični hormonu koji inače imamo u našem organizmu, i koji se naziva peptid sličan glukagonu.

- Zapravo samo jedan od njih ima odobrenu primenu za lečenje gojaznosti, dok je drugi odobren za lečenje dijabetesa - priča profesor Janković. - Posle potkožne primene pomoću injekcije, ovi lekovi povećavaju izlučivanje hormona insulina, a smanjuju izlučivanje hormona glukagona, što rezultira smanjenjem nivoa šećera u krvi. Oni takođe deluju i na neke strukture u mozgu, dovodeći do osećaja sitosti i smanjenja osećaja gladi, pa osobe koje su pod njihovim dejstvom unose manje hrane. Ovi lekovi se izdaju samo na recept, i nikome ne bih preporučio da ih zloupotrebljava, tj. koristi ako mu nisu propisani od strane lekara.

Naš sagovornik kaže da je oprez neophodan jer iako nisu dovoljno poznata sva moguća neželjena dejstva ovih lekova, zabeležena su ozbiljna neželjena dejstva kao što su upala gušterače, povećano stvaranje kamena u žučnoj kesi, gubitak tečnosti do nastanka otkazivanja bubrega...

- Drugo, svi ostvareni efekti na sniženju telesne težine će se postepeno izgubiti po prestanku primene ovih lekova, ukoliko osoba koja ih je koristila ne promeni svoj odnos prema hrani i način ishrane naglašava naš sagovornik i kaže da zloupotreba ovih lekova liči na situaciju u kojoj bi neobučena osoba uzela da vozi avion, a bez padobrana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave