REVOLUCIJA U BORBI PROTIV OSTEOARTRITISA: Otkriven protein koji čini hrskavicu zdravom

I. K.

14. 09. 2023. u 12:00

NEDOVOLjNO istražen protein - adseverin, kako su otkrili istraživači sa University of Delaware, može da se koristi za prevenciju osteoartritisa.

РЕВОЛУЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ОСТЕОАРТРИТИСА: Откривен протеин који чини хрскавицу здравом

Foto Shutterstock

Ovo revolucionarno otkriće objavljeno je u časopisu Science Advances. Osteoartritis je nepovratno, bolno i iscrpljujuće stanje zglobova koje karakteriše raspad hrskavice koja pokriva krajeve kostiju, a koja se zove zglobna hrskavica. Najčešće se javlja u rukama, kolenima ili kukovima i najčešći je tip artritisa, od kojeg boluje stotine miliona ljudi u svetu.

Doktor Justin Pareno sa University of Delaware otkrio je da protein adseverin pomaže u održavanju zglobne hrskavice zdravom. Ovo je prvo otkriće da je određeni protein, koji se dovodi u vezu sa ćelijskom strukturom, identifikovan kao zaštitnik od osteoartritisa, a do otkrića je došlo gotovo slučajno.

Tim istraživača radio je na drugoj terapiji hrskavice kada je dr Pareno otkrio da zdrave ćelije hrskavice sadrže velike količine adseverina, dok ga nezdrave ćelije hrskavice ne sadrže. Količina adseverina na kraju reguliše strukturnu skelu ćelija, nazvanu filamentozni F-aktin. F-aktin deluje kao štit protiv naprezanja ćelija hrskavice do kojih dolazi kada se zglobovi pomeraju. Gubitak F-aktina uzrokuje da ćelije na kraju umru.

Umiranje ćelija

Ćelije su zaista okrugle, a oko ćelija se nalazi F-aktin. Ako izgubite F-aktin, te ćelije postaju osetljive jer se javlja mehanički stres na njih i verovatno će zbog toga odumreti. Mrtve ćelije nisu u stanju da proizvedu molekule koji su potrebni za regeneraciju hrskavice i na kraju se hrskavica degradira. Ne samo da ćelije umiru, već i preostale ćelije počinju da proizvode molekule koji izazivaju dodatne probleme u hrskavici. Preostale ćelije takođe proizvode hipertrofične molekule, koji uzrokuju mineralizaciju i ukočenost tkiva, a što dalje dovodi do ozbiljnog oštećenja zgloba, objasnio je mehanizam degenerativnih promena dr Pareno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)