PREPORUKA LEKARA: Ne ulazite u vodu sa otvorenim ranicama

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

13. 09. 2023. u 19:00

IAKO smo sve bliži kalendarskom kraju leta, lepo vreme i sunce ide na ruku onima koji vole da uživaju u čarima mora i tokom toplih septembarskijh dana.

ПРЕПОРУКА ЛЕКАРА: Не улазите у воду са отвореним раницама

Foto Shutterstock

Ipak, treba biti oprezan, jer svaka otvorena ranica na koži može da predstavlja ulazno mesto za bakterije tokom plivanja, i zato lekari apeluju da u vodu ulazite samo ako je koža zdrava.

Doktorka Ana Jeremić, spacijalista opšte medicine iz Beograda, kaže da manje ogrebotine i posekotine, koje nisu duboke i ne krvare obilno, obično mogu efikasno da se saniraju uz pažljivo pranje vodom i upotrebom antiseptičkog sredstva.

- Međutim, ako rana obilnije krvari, dublja je i kontaminirana peskom ili morskom vodom, ili da se javlja crvenilo i otok oko nje, neophodno je da se potraži medicinska pomoć - upozorava dr Jeremić. - U takvim slučajevima, neophodno je da stručnjak proceni stanje rane i pruži odgovarajuću negu kako bi se sprečile komplikacije. Jer, činjenica je postoje rane koje zahtevaju tretman antibioticima, bilo mastima lokalno ili i tabletama. Retko, ali moguće da u težim slučajevima velike infekcije kože pacijent mora da bude smešten u bolnicu radi primene venske antibiotske terapije.

Kada je o starim povredama reč, naša sagovornica kaže da se ne preporučuje kupanje u moru sve dok se rana potpuno ne zaceli.

Prva pomoć

PUTNA apoteka obavezno mora da sadrži antiseptik u spreju ili tropostotni hidrogen. Doktorka Ana Jeremić kaže da su ovi preparati dobra prva pmoć na letovanju, a važni su i različiti antiseptični prahovi koji omogućavaju brzo sušenje i zaceljenje rana.

- Morska voda može da sadrži različite bakterije i druge mikroorganizme koji mogu da povećaju rizik od infekcije rane - objašnjava dr Jeremić. - Dakle, osobe sa svežom ranom bi trebalo da izbegavaju kupanje dok se rana ne zatvori. Alternativno mogu se rashlađivati pod tušem ili da koriste specijalne vodootporne flastere, ali je neophodno da rana ostane suva.

Da bi sačuvali zdravlje tokom letovanja na kupalištima neophodno je da se vodi računa o higijeni, kao i da se ne dolazi u rizik od povreda, a samim tim i eventualnih infekcija.

- Važno je da se nosi adekvatna obuća da bi se izbegle ogrebotine i pojava žuljeva - kaže dr Jeremić. - Veoma su važne i zaštitne kreme za sunčanje, jer sprečavaju pojavu opekotona. Jer, svaka otvorena lezija odnosno diskontinuitet u kožnoj barijeri može da predstavlja ulazno mesto bakterija i da dođe do napraviti infekcije. Činjenica je da će najveći broj rana spontano da prođe uz odgovarajuću higijenu i prskanje antiseptikom, ali oprez je uvek potreban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata