OPREZ ZBOG STOMAČNIH TEGOBA: Šigelu prenose muve, a virusi se šire sa povrća

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

20. 09. 2023. u 20:00

ČUVANjE hrane van frižidera, slaba zaštita od muva i drugih insekata, kao i nedovoljno oprano voće i povrće, glavni su razlozi zašto se, posebno kad su visoke temperature, zagadi virusima i bakterijama, bez obzira da li ste na putu ili kod kuće, na porodičnom ili kafanskom slavlju.

ОПРЕЗ ЗБОГ СТОМАЧНИХ ТЕГОБА: Шигелу преносе муве, а вируси се шире са поврћа

Foto Shutterstock

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, kaže da se namirnice najčešće kontaminiraju salmonelom, šigelom i rota i noro virusima:

- Infekcija salmonelom je ubedljivo najčešća, dok je bakterija šigela manje zastupljena. Međutim, treba imati u vidu da šigelu najčešće prenose muve, i da je za razliku od salmonele potrebno mnogo manje ove bakterije da bi došlo do upalne reakcije u organizmu.

Kada je reč o virusima koji takođe uzrokuju stomačne tegobe, naša sagovornica kaže da se oni najčešće nalaze na neopranom voću i povrću.

- Da bi se izbeglo trovanje hranom, najbitnije je da se u kuhinji ne ukrštaju čisti i prljavi putevi - kaže naša sagovornica. - To praktično znači da se površine nakon obrade sirovog mesa, voća i povrća očiste deterdžentom i vodom, a potom termički obrađenja i očišćena hrana dalje priprema.

Doktorka Begović Lazarević savetuje da se kuvana hrana obavezno poklopi dok se hladi, kao što je potrebna zaštita i svih drugih namirnica koje su na otvorenom.

Mešanje simptoma

MUČNINA, povraćanje i ubrzan puls sa pojavom bola u trbuhu nisu nužno znaci trovanja hranom kojeg se svi pribojavaju u toplije doba godine. Ovi simptomi mogu da ukazuju na drugo, mnogo opasnije stanje - akutnu upalu gušterače. Za razliku od trovanja, koje može da prođe i spontano, upala pankreasa zahteva hitnu medicinsku pomoć, jer kada je ovaj organ u problemu, posledično mogu da otkažu pluća i bubrezi.

- Naravno, osnovno je da se pre pripreme hrane operu ruke - napominje. - Pranje ruku potrebno je i nakon rukovanja sirovim namirnicama, pa se tek zatim nastavlja kuvanje. Najveći oprez se savetuje osobama sa bebama, koje neguju stare ili imaju kućne ljubimce. Jer, svaki put treba prati ruke nakon menjanja pelena, maženja psa...

Infekcija salmonelom i šigelom potvrđuje se analizom stolice. Simptomi koji ukazuju na trovanje ovim bakterijama su povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja, temperatura, groznica, glavobolja i ponekada krv u stolici.

Virusi uneti preko hrane takođe uzrokuju stomačne probleme. I u slučaju bakterijske i virusne infekcija osnovu lečenja predstavlja nadokanada tečnosti, elektrolita, uz dijetalni režim ishrane.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)