PAŽLJIVO ANALIZIRAJTE LABORATORIJSKE REZULTATE: Povišena mokraćna kiselina nije uvek simptom gihta

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

31. 07. 2023. u 19:50

POVIŠEN nivo mokraćne kiseline u krvi obično se vezuje za problem sa gihtom.

ПАЖЉИВО АНАЛИЗИРАЈТЕ ЛАБОРАТОРИЈСКЕ РЕЗУЛТАТЕ: Повишена мокраћна киселина није увек симптом гихта

Foto Shutterstock

Međutim, činjenica je da samo trećina pacijenata sa ovim nalazom ima giht, dok ostali razviju bolesti bubrega, kardiovaskularnog sistema, gojaznost, aterosklerozu, arterijsku hipertenziju, isto kao i povišen holesterol ili glukozu.

Doktor Nikola Roganović, reumatolog iz Beograda, kaže da povišena vrednost mokraćne kiseline u krvi ili hiperurikemija može da bude posledica njenog pojačanog stvaranja, njenog smanjenog izlučivanja ili i jednog i drugog:

- Ovaj poremećaj se najčešće sreće kod osoba sa metaboličkim sindromom - objašnjava doktor Roganović. - Dakle, kod onih koji su gojazni, imaju povišen krvni pritisak, i lošu regulaciju šećera i masnoća u krvi. Smanjeno izlučivanje se sreće kod različitih bolesti bubrega i mokraćnih puteva.

Hiperurikemija, kako objašnjava doktor Roganović, ne znači nužno da neko boluje od gihta, ali u najvećem broju slučajeva dovodi do gihta ukoliko se ne tretira na pravi način, odnosno lečenjem uzroka koji je doveo do poremećaja - dijetom, povećanim unosom tečnosti, lekovima za smanjenje vrednosti mokraćne kiseline.

Ukoliko je u laboratorijskim nalazima detektovan povišen nivo mokraćne kiseline, neophodna je pomoć lekara. Jer, rano uspostavljanje dijagnoze je najbolja prevencija mnogih bolesti koje ovaj poremećaj može da uzrokuje.

Zdrave životne navike uz umerenu i izbalansiranu ishranu u velikoj meri sprečavaju da dođe do narušavanja nivoa mokraćne kiseline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu