MUKE ZBOG POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE: I tate reaguju na mamino osećanje tuge

I. K.

05. 08. 2023. u 15:00

POROĐAJ je veliki hromonalni i emocionalni stres za organizam.

МУКЕ ЗБОГ ПОСТПОРОЂАЈНЕ ДЕПРЕСИЈЕ: И тате реагују на мамино осећање туге

Foto Shutterstock

 Podaci govore da do 80 odsto mama prolazi kroz "bejbi bluz", dok čak i do 10 odsto očeva prolazi kroz određenu reakciju, od kojih neka može biti depresivna i to češće kod onih čije partnerke prolaze kroz postporođajnu depresiju.

- Razlika između "bejbi bluza", odnosno tugovanja nakon porođaja i postporođajne depresije leži pre svega u periodu kada se pojavljuju i koliko traju - rekao je dr Oliver Vidojević, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje na panelu "Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča". - Prvo stanje karakteristično je za prve dve nedelje nakon porođaja. Počinje između trećeg i petog dana nakon rođenja deteta i predstavlja uobičajeni rezultat hormonalnog disbalansa. Postporođajna depresija je mnogo ozbiljnije stanje koje može nastati od treće nedelje nakon porođaja i kasnije i zahteva stručnu intervenciju.

Pedijatar Mirjana Mićović, iz Doma zdravlja Stari grad rekla je da je zabluda da su neke žene predodređene da budu majke, a druge nisu:

- Nauka govori da se majčinstvo razvija s vremenom i to je važno reći mamama. Osim toga, vrlo često fokus nakon porođaja je na bebu, i većina zaboravi da pita mamu kako je. Roditelji bi trebalo da budu otvoreni za savete koji dolaze iz okoline, ali da ih filtriraju u skladu sa svojim uverenjima i izgrade svoj stil roditeljstva koji odgovora njima i njihovom detetu.

Brošura

U MINISTARSTVU zdravlja rade na izradi brošure posvećene majkama koje imaju poremećaje raspoloženja nakon porođaja.

- Trenutno radimo na kreiranju brošure u kojoj želimo da pružimo konkretne savete i podršku novim majkama i njihovim partnerima, kao i da pokažemo da nisu same - rekla je dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje u ime Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Šest nedelja nakon porođaja je period u okviru koga se telo žene polako stabilizuje.

- Veoma je važno da majke u tom periodu ne budu prestroge prema sebi i daju, i sebi i svom telu dovoljno vremena da se oporavi - istakla je Olivera Damnjanović, patronažna sestra Doma zdravlja Stari grad. - U tom periodu oslonac u partneru igra veliku ulogu. Sve bude mnogo lakše kada su mama i tata tim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)