PRIPREMITE KOŽU ZA SUNČANJE: Pocrnite lako i zdravo, za preplanuli ten dovoljno vam je da jedete ovih 6 namirnica

I. K.

29. 06. 2023. u 11:30

DA bi zdravo preplanuli na suncu nije dovoljno samo da se redovno mažete kremom sa zaštitnim faktorom.

ПРИПРЕМИТЕ КОЖУ ЗА СУНЧАЊЕ: Поцрните лако и здраво, за препланули тен довољно вам је да једете ових 6 намирница

Foto Shutterstock

Za zdrav i dugotrajan bronzani ten potrebno je, osim spolja, da se zaštitite i iznutra.

Postoji čitav niz namirnica koje pomažu koži da prirodno potamni. To su pre svega one koje sadrže obilje beta-karotena i vitamina A. Ove hranljive materije su ključne u prirodnom tamnjenju kože na suncu. Pored toga, ove namirnice su zdrave same po sebi, i njihovom redovnom upotrebom pozitivno se utiče na zdravlje celog organizma.

Jednostavnije rečeno žuto i narandžasto voće i povrće, kao i tamno zeleno lisnato povrće sadrže u sebi veliku količinu beta karotena i vitamina A, prirodnih biljnih pigmenta, zahvaljujući kojima se vrlo brzo dobija savršeni letnji ten.

Pre odlaska na letovanje jedite ove namirnice:

Foto Shutterstock

Šargarepa

Šargarepe su pune beta-karotena i zato su opšte poznate po svom svojstvu stimulisanja pigmenta od kojeg koža tamni. Osim toga, šargarepa je ključna namirnica za zdravlje očiju i kardivaskularnog sistema. Zato pre odlaska na plažu prionite na salatu od rendane šargarepe ili napravite sveže ceđen sok.

Foto Pixabay free images

Bundeva

Takođe je bogata beta-karotenom, koji će pomoći da pocrnite. Pečenu bundevu prelijte mrvicom maslinovog ulja i unećete i vitamin E koji će kožu učiniti glatkom i sjajnom.

 

Foto: Free Images Pixabay

Batat (slatki krompir)

Sadrži u sebi veliku količinu beta-karotena, a vrlo je ukusan. Batat krompir se vrlo lepo kombinuje za zelenim lisnatim povrćem pa tako možete da pravite hranljive obroke sa malim brojem kalorija, a zdrave za kožu.

Foto: Free Images Pixabay

Kajsija

Kajsije su bogate prirodnim pigmentima koji im i daju tu privlačnu žućkasto-narandžastu boju. Ako ih budete jeli, ti pigmenti će se preseliti i na vašu kožu.

Foto: Free Images Pixabay

Jaja

Jaja su nezaobilazna na meniju za bezbedno sunčanje. Puna su vitamina A, folata, vitamina B, selena, kalcijuma, vitamina D. Ovakav sastav zaslužan je za glatku, sjajnu i preplanulu kožu.

Foto Shutterstock

 

Spanać

Najbolji bi bilo da ga jedete sirovog. Možete ga dodati, na primer, u neku salatu. Antioksidansi i beta karoten su ključni sastojci spanaća, koji ga čine idealnim ako želite brzo da pocrnite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)