OPREZ PRI UJEDU KRPELJA: Ne zanemarjute simptome Lajmske bolesti

I. K.

30. 06. 2023. u 12:02

KIŠOVITO vreme, bujanje trava i korova, veoma pogoduje razmnožavanju krpelja.

ОПРЕЗ ПРИ УЈЕДУ КРПЕЉА: Не занемарјуте симптоме Лајмске болести

Foto Shutterstock

 Zato bi se za svaki odlazak u prirodu trebalo adekvatno obući i zaštititi, a po povratku kući temeljno pregledati telo, jer u suprotnom kao posledica uboda može da se javi Lajmska bolest. Doktor Boban Stepić, neurolog iz Beograda, kaže da je Lajmska bolest vrlo podmukla, a kako napreduje daje sve dramatičnije simptome:

- Rani znaci razvoja ovog oboljenja su lokalizovani i javljaju se prvih nedelja nakon uboda i najčešći su osip na koži ili kružna crvenkasta promena prečnika nekoliko santimetara do nekoliko decimetara. Dešava se i da se javi više ovakvih promena i van mesta ujeda.

Naš sagovornik kaže da u ranoj fazi Lajmske bolesti mogu da budu prisutni i glavobolja, bolovi u zglobovima, groznica, pa čak i otečenost limfnih čvorova, što nikako ne bi trebalo smatrati prehladom, pogotovo ako su ovi simptomi nastupili posle nekog boravka u prirodi.

Lajmsku bolest uzrokuju krpelji koji su zaraženi bakterijom Borelija burgdorferi, i ukoliko se bolest ne otkrije na vreme može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

- U kasnijoj fazi Lajmske bolesti, dakle ako se prvovremeno ne leči, mogu da se jave i poremećaji srčanog ritma, paraliza mišića lica ili simptomi oštećenja perifernih nerava na nogama i rukama, oslabljena koncentracija, pamćenje, koordinacija - kaže dr Stepić. - Simptomi i znaci mogu da se jave čak i godinu dana nakon uboda. Zbog toga se uvek nakon uboda krpelja treba javiti lekaru da bi propisao odgovarajuću antibiotsku terapiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)