SPREČITE UPALU LOJNIH ŽLEZDA: Pre i posle depilacije obavezno antiseptik

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 06. 2023. u 14:04

KADA se ovih dana brijete ili depilirate, obavezno na kožu nanesite neki antiseptični preperat ili antibotsku kremu.

СПРЕЧИТЕ УПАЛУ ЛОЈНИХ ЖЛЕЗДА: Пре и после депилације обавезно антисептик

Foto Shutterstock

Jer, upravo uklanjanje dlačica najčešći je razlog upale lojnih žlezda i pojave gnojnih upala.

Asistent dr Jovan Lalošević, dermatovenerolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da su leto i uopšte toplije i vlažno vreme predisponirajući faktori za pojavu folikulitisa, odnosno upale lojnih zlezda.

- Osim brijanja i depilacije voskom ovaj problem je čest i kod osobe koje su gojaznije i/ili se prekomerno znoje.

Kada se dlaka upali ispod kože, u najvećem broju slučajeva posledica je bakterijska infekcija.

- Zato terepija ovih promena obuhvata primenu lokalnih antiseptika i antibiotika, a u slučaju većeg broja promena ili akumulacije procesa u vidu furunkula ili karbunkula, kako se medicinski naziva čir, neophodna je i primena sistemskih antibiotika i neretko hirurške intervencije - kaže dr Lalošević.

Naš sagovornik napominje da bi se sprečile ove komplikacije dobro je da se preventivno koriste antiseptici, izbegava odeća koja otire kožu u visokovlažnim sredinama, kao i izbegavanje "agresivnih" preparata nakon uklanjanja dlačica.

Čirevi se obično javljaju na zadnjoj strani vrata, bazi trepavica, butinama i u perianalnom predelu, ali postoji mogućnost da se jave i na drugim delovima tela. Njihovo lečenje je neophodno jer mogu da uzrokuju i sistemsku upalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici