POMAŽE I KOD LIBIDA: Ako ste nervozni, pijte čaj od majčine dušice

I. K.

30. 05. 2023. u 20:00

NAUKA je potvrdila da je čaj od majčine dušice dobro sredstvo za iskašljavanje i pomaže kao antiseptik kod upale disajnih organa.

ПОМАЖЕ И КОД ЛИБИДА: Ако сте нервозни, пијте чај од мајчине душице

Foto Shutterstock

Međutim, narodna medicina majčinu dušicu preporučuje u slučaju nervoze, lošeg raspoloženja, pa čak i za poboljšanje seksualne želje.

Čaj od majčine dušice se priprema tako što se kašičica osušenog nadzemnog dela biljke prelije šoljom ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta, pa zatim procedi. Pije se tri puta dnevno po jedna šolja.

U narodnoj medicini čaj od majčine dušice preporučuje se i u lečenju alkoholizma, jer posle uzimanja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja ga pije gubi volju za daljim uživanjem alkohola.

Kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer deluje višenamenski - rastvara sluz i tako olakšava iskašljavanje, kao umiruje jak kašalj, a kao antiseptik sprečava širenje infekcije, odnsono deluje antiinflamatorno.

LISTOVI I CVETOVI ZA SIRUP

DA biste napravili sirup od majčine dušice, potrebno vam je 100 g listova i cvetova, sušenih ili svežih, litar vode, šolja meda. Potopite majčinu dušicu u vodu u šerpi i stavite na šporet na najnižu temperaturu. Ostavite neka krčka lagano u polupoklopljenoj šerpi (da bi para mogla da izlazi) dok se tečnost ne smanji gotovo za pola. Procedite i odbacite biljke, pa u dobijenu tečnost dodajte med. Mešajte dok se med u potpunosti ne rastvori. Sipajte u teglice i čuvajte u frižideru. Rok trajanja ovog sirupa je tri do četiri sedmice.

Majčina dušica savetuje se i za za ženske bolesti jer reguliše menstruaciju, i sprečava brojne urogenitalne infekcije. Može da se koristi i za lečenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, padavice, kijavice, nesanice, reume.

Ovaj čaj ne bi trebalo da uzimaju osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju