VODEĆI JE UZROK SMRTI: Moždani udar fatalniji kod žena

I. K.

03. 06. 2023. u 15:00

MOŽDANI udar je vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu, a prema statistikama, žene čine oko 60 odsto smrtnih slučajeva od moždanog udara.

ВОДЕЋИ ЈЕ УЗРОК СМРТИ: Мождани удар фаталнији код жена

Foto Shutterstock

Stručnjaci kažu da muškarci i žene koji imaju moždani udar imaju slične simptome kao što su slabost ruku, teškoće u govoru, opušteno lice ili problemi sa ravnotežom. Međutim, nisu svi simptomi isti kod žena i muškaraca, zbog čega žene teže prepoznaju svoje simptome i često ih pripisuju umoru.

Stoga nije iznenađujuće što češće doživljavaju moždane udare. Žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

- Mogu početi sa umorom, konfuzijom ili možda opštom slabošću, za razliku od slabosti na jednoj strani tela - kaže Poja Katri, profesor neurologije na Univerzitetu u Sinsinatiju.

Ona navodi i da mnoge žene mogu zanemariti iznenadne i neuobičajeno jake glavobolje ako uglavnom imaju problema sa migrenama i slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

OŽENIO 39 ŽENA, IMAO 94 DECE, ZZ UNUKA I 14 SNAJA: Živeli u kući sa 100 soba, da bi zadovoljio sve žene osmislio SISTEM