CRVENI VAM SE I PERUTA KOŽA? Seboroični dermatitis "ne voli" sunce

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 06. 2023. u 18:50

CRVENILO i perutanje na pojedinim delovima kože glave i tela su simptomi seoboričnog dermatitisa, koji se češće javlja kada je lepo, sunčano vreme.

ЦРВЕНИ ВАМ СЕ И ПЕРУТА КОЖА? Себороични дерматитис не воли сунце

Foto Shutterstock

Ova kožna bolest najčešće se javlja i kod odraslih u starosnoj grupi od četvrte do sedme decenije, mada se može pojaviti i kod beba u prva tri meseca života. Iako nije poznat uzrok koji dovodi do ovog, kako dermatolozi tvrde lakšeg kožnog oboljenja, ono se uz odgovarajuću terapiju dobro kontroliše, pod uslovom da se izbegavaju faktori koji ga pospešuju.

Docent dr Jelena Stojković Filipović, dermatolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da su provocirajući faktori za pojavu ovih promena na koži promenljive vremenske prilike:

- Ranije je postajalo uverenje da izlaganje suncu prija osobama sa seborioičnim dermatitisom, međutim, UV zračenje može imati negativno dejstvo i uticati na pojavu ili pogoršanje ovog zapaljenja. Zbog toga se pacijentima sa seboroičnim dermatitisom ne preporučuje direktno izlaganje suncu, jer to može dovesti do intenziviranja promena i težih kliničkih manifestacija. Najteži oblik ovog oboljenja je pojava crvenila na skoro čitavoj koži.

Naša sagovornica kaže da se ova forma bolesti, ipak, retko viđa kod osoba koji imaju određene predispozicije (iz nekog razloga izmenjen imunološki odgovor) i zahteva drugačiji tretman, ponekad čak i bolničko lečenje.

Od drugih fizičkih faktora koje pogoršavaju seboroični dermatitis na telu, naša sagovornica pominje nošenje sintetičke odeće.

- Različiti faktori mogu dovesti do nastanka seboroičnog dermatitisa, jer je u osnovi bolesti kombinacija genetskih faktora i faktora spoljašnje sredine - kaže dr Jelena Stojković Filipović. - Značajnu ulogu u nastanku ovog kožnog oboljenja ima povećano lučenje sebuma koji predstavlja deo lipidne barijere i koži obezbeđuje masnoću i uticaj mikroorganizama, gljivice iz grupe Pityrosporum ili Malesessia, koja je i stalni stanovnik kože.

Samo klinički pregled

- NIJE teško postaviti dijagnozu seboroičnog dermatitisa kod odraslih i za to je dovoljan samo klinički pregled - kaže docent dr Jelena Stojković Filipović. - Retko, seboroični dermatitis i jedan oblik psorijaze koji se naziva sebo-psorijaza mogu imati slične manifestacije. Tada su nam potrebni dodatni klinički podaci i detaljniji pregled. Kod dece je značajno razlikovati ovu vrstu dermatitisa od dečijeg ekcema, odnosno atopijskog dermatitisa, zbog drugačijeg pristupa lečenju.

U pogoršanju seboroičnog dermatitisa značaj imaju i određene hranljive materije, lekovi, kao i pojedine neurološke bolesti.

- Treba spomenuti i stanje izmenjene ravnoteže našeg organizma kao posledicu stresa, što je značajan preduslov za nastanak i održavanje seboroičnog dermatitisa - kaže dr Jelena Stojković Filipović. - Emocionalni, ali i fizički stres doprinose pogoršanju i prolongiranju ove vrste promena. Osim toga parkinsonizam, epilepsija, facijalna paraliza, poliomijelitis, i druge neurološke bolesti često su udružene sa pojavom seboroičnog dermatitisa što svakako govori u prilog moguće uloge nervnog sistema kod ove kožne bolesti.

Upotreba lekova ako što su neuroleptici, cimetidin, metildopa, preparati koji sadrže arsenik ili zlato takođe je, upozorava naša sagovornica, povezana sa hroničnim formama seboroičog dermatitisa. Kada je o hranljivim materijama reč, nedostatak biotina ili abnormalni metabolizam esencijalnih masnih kiselina svakako mogu doprineti ovakvoj vrsti promena za razliku od nedostatka cinka koja se ranije smatrala značajnom.

Doktorka Stojković Filipović navodi da je u terapiji ove vrste oboljenja najčešće dovoljna samo lokalna terapija, da se mogu primenjivati preparati sa niskim koncentracijama kortikosteroida, obično u kombinaciji sa antigljivičnim lekovima, metronidazolom, lokalnim imunomodilatorima, blagim keratoliticima i neutralnom terapijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista