Pet najčešćih dijagnostičkih metoda u medicini

Novosti online

22. 05. 2023. u 14:00

SPOTPSTVENO zdravlje i zdravlje najbližih uvek bi trebalo da bude prioritetno u odnosu na ostale stvari.

Пет најчешћих дијагностичких метода у медицини

Foto: Shutterstock

Zdrav čovek može sve. Treba se čuvati kako običnih prehlada i virusa, tako i onih ozbiljnijih bolesti koje mogu nastati pod uticajem naslednih faktora, pod uticajem visokog nivoa stresa, ili zbog zanemarivanja nekih blažih simptoma koji se mogu razviti u nešto ozbiljnije.

Postoji mnogo načina da se zaštiti zdravlje, a samo neki od njih su kvalitetan san i redovna umerena fizička aktivnost, kvalitetna i izbalansirana ishrana, preventivni pregled i blagovremeno reagovanje kada se simptomi jave.

Kao pomoć u dijagnostici raznih bolest i promena koje mogu nastati na koži i u telu čoveka, lekari i stručno osoblje koristi brojne metode, tehnike i procedure.

Laboratorijske analize krvi

Laboratorijska dijagnostika se u praksi veoma često koristi i ima veliki značaj. Metode se mogu razlikovati, a akcenat je na dobijenim rezultatima ispitivanja koje tumači lekar. Ta ispitivanja i dobijeni rezultati imaju značaj kod dijagnostike, ali i kod prognoze bolesti, praćenja toka lečenja i primene terapije, kao i toka bolesti.

Samo jedna od metoda tiče se laboratorijske analize krve koja može podrazumevati analizu više parametara od kojih svaki može da ukazuje na određene promene i probleme.

Danas, osim u državnoj ustanovi, veoma često se izvodi i u privatnoj praksi.

Foto: Shutterstock

Kod žena je to ultrazvuk dojke

Generalno govoreći ultrazvuk je jedna od najkorisnijih dijagnostičkih procedura u medicni i može se primeniti na razne delove tela. Predstavlja bezbednu i bezbolnu metodu koja uz savremene aparate i stručnost lekara može doprineti otkrivanju velikog broja bolesti. Moguće je sagledavanje promena u 3D i 4D modu.

Najčešće se koristi kod pregleda karotida, ultrazvuk dojki, štitne žlezde, abdomena, prostate, pregleda srca...

Ultrazvuk dojke jedan od najčešće zastupljenih kod žena, ali se u nekim situacijama može preporučiti i muškarcima. Radi se po preporuci lekara kod žena mlađih od 40 godina, dok se od onih starijih ultrazvuk dojke preporučuju kao preventiva u kombinaciji sa mamografijom. Ultrazvuk dojke žene danas mogu raditi i u državnoj i u privatnoj praksi.

freepik

Kod muškaraca se češće radi kolonoskopija

U gastroenterologiji najčešće korišćena metoda dijagnostike tiče se kolonoskopije i češće se radi kod muškog pola. Kolonoskopija predstavlja optičko ispitivanje debelog creva aparatom koji se upravo tako i zove.

Kolonoskopija se koristi ne samo u dijagnostičke svrhe već se pomoću ovog aparata nekada mogu lečiti promene u debelom crevu. Najčešće se primenjuje radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema, da bi se potencijalno pronašao razlog za bol u donjem delu stomaka, kod sumnje na rak debelog creva ili kako bi se uzeli isečci za dalje isptivanje, kod uklanjanja polipa i tome slično.

S obzirom da je kolonoskopija neprijatnija metoda, obično se izvodi u lokalnoj ili kratkoj opštoj anesteziji.

Foto: Free Images Pixabay

U kardiologiji je najzastupljeniji EKG

Svako je bar jednom u životu imao priliku da se susretne sa aparatom za EKG (elektrokardiogram) bilo da je to za potrebe redovnog sistematskog pregleda ili zbog nekih tegoba. Reč je o grafičkom prikazu odnosno zapisu električne aktivnosti srca.

Ovo je jedna od najkorisnijih, najbržih, najjednostavnijih i neinvazivnih metoda koja se koristi u kardiologiji i ima veliki praktični značaj. Izvodi se tako što se četiri elektrode postave na zglobove ruku i nogu, dok se ostalih šest koje su u formi vakuma pozicioniraju na tačno predviđenim mestima na grudnom košu. Tokom rada EKG-a pacijent ne oseća nikakav bol niti nelagodnost, a ne postoji ni rizik po njegovo zdravlje.

Snimak pluća

Od kada je proglašena pandemija virusa kovid 19 snimak pluća postao je još učestalije primenjivana metoda u praksi. Rendgenografija pluća koristi za pregled respiratornog sistema, bezbolna je dijagnostička procedura i traje kratko.

U postupak snimanja pluća uvešće vas rendgen tehničar koji će vam objasniti kako treba da snate, gde i kako da se ponašate. A rezultate će protumačiti lekar specijalista koji će dati svoje mišljenje.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)