„MACE“ NE IZAZIVAJU ALERGIJU: Ovi poleni zadavaće nam najviše muke u narednom periodu

Tanjug

23. 05. 2023. u 09:14

PRETHODNIH dana, pljuskovi su znatno uticali na smanjenje koncentracija svih alergenih polena u vazduhu, ali sa sunčanim danima očekuje se ponovna pojava alergena i to pre svega polena trava.

„МАЦЕ“ НЕ ИЗАЗИВАЈУ АЛЕРГИЈУ: Ови полени задаваће нам највише муке у наредном периоду

Foto Shutterstock

Beli delovi plodova topole, poznati kao “mace”, sve su prisutniji, posebno na Adi Ciganliji i priobalju Novog Beograda, ali potrebno je da građani znaju da oni nisu uzročnici poremećaja zdravlja kada se uvuku u nosne ili ušne šupljine, jer "mace" nisu alergeni polen.

- Naša merenja, kao i svake godine, pokazuju da su većinom prisutni poleni drveća, ali su zbog kiša i to se može videti na našoj aplikaciji 'Polen Srbije' svi u zelenoj zoni, što znači da nisu prekogranične vrednosti. U predstojećem periodu očekujemo je intenzivno cvetanje polena trava i korova - rekla je danas Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

- Trave su veliki alergeni i upozorenje svim osobama koje znaju i koje su završile alergijske probe sa svojim lekarima - alergolozima, a ne sami, jeste vreme da krenu sa svojim terapijama da bi se pripremile adekvatno za predstojeći period. I da se pravovremeno, a na to možemo da utičemo, vrši kosidba kako travnatih površina, tako i zakorovljenih nekih poljoprivrednih - dovoljno neobrađenih, koji su glavni izvor pre svega ozloglašene ambrozije koja nam tek predstoji - rekla je Mitrović.

Kako je navela, mnogi sugrađana iz svih delova Beograda, ali najviše Ade Ciganlije - priobalja Novog Beograda, javljaju se jer im smetaju 'mace - to su beli delovi plodova topole i važno je da građani znaju da 'mace' nemaju alergena svojstva.

- Mogu nas mehanički zairitirati, možemo kinuti, ali neće doći do procesa koji stvaraju burne alergijske reakcije sa našim telesnim tečnostima u organizmu. Jesu neprijatne, ulaze u sobe, stanove i tokom čitavog leta, ali nema opasnosti, jer to nije alergeni polen - rekla je Mitrović.

Ona je kazala da uskoro kreće cvetanje lipe.

- Većina sugrađana pomisli da su jako alergični na lipu. Međutim, alergološke probe i kontakti sa lekarima pokazuju da je većina sugrađana alergična na polene trava, a cvetanje lipe i trava se poklapa, pa sugrađani pomisle da je lipa glavni krivac, ali ispostavi se drugačije - rekla je Mitrović.

- Alergičnim osobama je savet da na vreme uzmu propisanu terapiju. Savet je da usklade svoje kretanje, da ne izlaze u prepodnevnim časovima, operu kosu, ne suše veš u spoljašnjim uslovima i borave u klimatizovanim prostorijama jer filteri smanjuju vrednosti polena - rekla je Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UZDRMALI SMO VUČIĆA, DOŠAO MU JE KRAJ: Urednik portala Telegrafi iz Prištine raduje se protestima u Beogradu