ŽENE SU PODLOŽNIJE: Oboljenje žučne kese najčešće se javlja u ovim godinama, ne ignorišite simptome

Novosti online

21. 04. 2023. u 18:17

OBOLjENjE žučne kese najčešće se javlja u tridesetim i četrdesetim godinama, a pre nego što napune 60 godina, svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac imaju kamen u žuči.

ЖЕНЕ СУ ПОДЛОЖНИЈЕ: Обољење жучне кесе најчешће се јавља у овим годинама, не игноришите симптоме

Foto Shutterstock

Ako jetra svakodnevno ne proizvede tri šoljice smeđe tečnosti (350 ml) koja sadrži soli, holesterol, bilirubin i lecitin, ne možete pravilno da svarite hranu. A ako, uz to, kruškolika kesica, priljubljena uz jetru s donje strane, ne skladišti pravilno žuč, problemi lako mogu da se nagomilaju. Uz osećaj nadutosti u crevima, vremenom će početi da vas muče podrigivanje, mučnina, zatvor, glavobolje. I to nije sve.

Iznenađujući simptomi

U simptome spadaju čak i bol u leđima, ispod lopatice, u desnom ramenu, svrab u očima, suvo oko, češće upale sluznice nosa i grla, za koje sigurno mislite da ih je uzrokovao udarac, nošenje tereta, dugo sedenje za kompjuterom ili neki virus.

Zato ako osećate bilo šta od ovih tegoba, obavezno uradite laboratorijske analize krvi i ultrazvučni pregled abdomena. To će u 95 odsto slučajeva (nekad je potrebna dodatna dijagnostika) biti dovoljno da lekar utvrdi šta se s vama događa, u kakvom stanju je žuč i šta bi moglo da vam pomogne da ne ostanete bez kesice.

Mnogi misle da je žuč beznačajna i lako se odlučuju da izvade kesicu kad "zariba", ali treba da znate da je njen zadatak da čuva "deterdžent" koji rastvara otrove koje unosimo hranom i reguliše kiselost creva. Sprečava pojavu zatvora, vraćanje toksina u organizam koji uzrokuju kancer creva i magle nam um, otapa i probavlja većinu masti neophodnih za imunitet (depo vitamina A, D, E i K), utiče na rad hormona, pomaže u regulisanju šećera, podmazivanju zglobova, kože i očiju.

Foto: Piksabej

 

Praktični saveti

Da se svi ovi važni procesi ne bi poremetili, potrebno je da nadomestite žuč. Pre svega, od izuzetne je važnosti da ne jedete ni previše toplu ni previše hladnu hranu. Dobrodošle su nemasne supe od povrća, potaži, riba, belo meso živine, teletina, šargarepa, bundeva, krompir, brokoli, blitva, sve vrste voća, nemasno mleko, kakao...

Treba unositi najmanje šest čaša vode dnevno, a važna je i fizička aktivnost. Ako ne osetite boljitak, konsultujte se s doktorom o upotrebi suplemenata. Na najmanju moguću meru svedite konzumiranje nutritivno siromašne hrane bez enzima - krekere, keks, ali i previše kuvanih belančevina, jer ih toplota uništava. Smanjite i broj masnih obroka, slatko (šećeri se s lakoćom pretvaraju u loše masti), orašaste plodove i puter od kikirikija.

Foto: Shutterstock

Ne unosite svakodnevno ni izolat sojinih proteina, kojeg ima u velikim količinama u vegetarijanskim paštetama i namazima - teško se vari. Neadekvatna upotreba alkohola, pušenje i stres takođe uništavaju žuč, a žene su sklonije problemima i zbog prevelike koncentracije estrogena koji sužava žučne kanale, upotrebe tableta za kontracepciju, hormonske terapije, trudnoće, pa bi trebalo češće da se kontrolišu.

Ovo je važno jer život bez žučne kesice jeste moguć, ali će na duži rok ostaviti tragove na zdravlju!

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SEDMICA TRI MILIONA EVRA: Vidite izvučene brojeve - šestice veoma izdašne