KAKO REŠITI PROBLEM INKONTINENCIJE? Tračica podiže mokraćnu cev i zaustavlja nevoljno mokrenje

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

16. 04. 2023. u 10:50

U JUGOISTOČNOJ Evropi oko 50 odsto žena starijih od 50 godina pati od nevoljnog puštanja urina, ali se tek svaka deseta javi lekaru zbog toga.

КАКО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ ИНКОНТИНЕНЦИЈЕ? Трачица подиже мокраћну цев и зауставља невољно мокрење

Foto: Free Images Pixabay

 Tu praksu bi trebalo promeniti jer ova pojava, iako nije bolest, može uspešno da se spreči. U intervjuu za "Novosti" doktor Aleksandar Argirović, urolog kaže da urinarna inkontinencija, odnosno nevoljno puštanje urina, drastično narušva kvalitet života:

- To nije bolest, već stanje koje značajno remeti kvalitet života pacijentkinja. Žene koje imaju urinarnu inkontinenciju se vrlo često povlače u sebe, izbegavaju izlaske napolje i druženje.

* Zašto s godinama dolazi do nevoljnog puštanja urina?

- Faktori rizika su višebrojni vaginalni porođaji, gojaznost i hronična opstruktivna bolest pluća. Pri tome, nevoljno puštanje urina može da bude urgento, uzrokovano stresom ili iz oba razloga. Svi ovi tipovi urinarnih inkontinencija se obično dešavaju u zrelijem životnom dobu, ali je moguće da se jave i kod mlađih žena.

* Kako se postavlja dijagnoza?

- U ispitivanju ovog stanja postoje razni standardizovani upitnici za procenu o kom tipu inkontinencije se radi, i u kojoj meri ova pojava utiče na kvalitet života. Za stres inkontinenciju se radi proba na stres u ležećem i stojećem položaju i na taj način je dokazujemo. Takođe, često se koristi urodinamika koja nam tačno govori o kom tipu inkontinencije se radi. Urodinamika nije obavezan pregled pre operacije za stres urinarnu inkontinenciju ukoliko ima dovoljno dokaza da se radi o stres urinarnoj inkontinenciji. Za urgenetnu urinarnu inkontinenciju je karakteristično da pacijentkinja dobija hitne i imperativne pozive na mokrenje koje ne može da zaustavi.

* Šta je poremećaj kod urgentne urinarne inkontinencije i kako se leči?

- Smatra se da u osnovi urgentne inkontinencije nalaze neinhibirane kontrakcije bešike, što znači da je mišić bešike stalno aktivan i kontrahuje se. Terapija urgentne urinarne inkontinecije se sastoji u primeni antiholinergičkih lekova, koji imaju za cilj da smanje neinhibirane kontrakcije mišića mokraćne bešike. Većina pacijentkinja je zadovoljna ovim tipom terapije. Međutim, ovu grupu lekova ne mogu da korise pacijentkinje sa očnim pritiskom i glaukomom. Jer, antiholinergici povezani su sa povećanjem očnog pritiska koji može da dovede do slepila.

Privatna arhiva

* A, šta je u osnovi tzv. stresnog poremećaja?

- Stres urinarna inkontinencija predstavlja nevoljno puštanje urina koje se simultano pojavljuje usled kašlja, smeha, trčanja, skakanja... Smatra se da je u osnovi stres urinarne inkontinencije "pad" mokraćne cevi, odnosno popuštanje potpornih struktura koje je drže u adekvatnom položaju. Usled gubitka potpore, mokraćna cev postaje spuštena i sile pritiska iz bešike se projektuju na njen unutrašnji otvor u toku napora i dolazi do nevoljnog gubitka urina.

* Kako se leči stres urinarna inkontinecija?

- Cilj lečenja je da se vrati pozicija mokraćne cevi u raniji položaj, da se ponovo podigne, što se postiže hirurškim lečenjem. Prva adekvatna operacija za stres urinarnu inkontinenciju je operaciju po Tanagu. Krajem 20. veka počinju da se koriste sintetski materijali za lečenje stres urinarne inkontinencije, takozvani slingovi (trake). Slingovi su se pojavili kao minimalno invazivna hirurgija za stres urinarnu inkontinenciju.

PREVENCIJA

* POSTOJI uverenje da određene vežbe mogu da spreče nevoljno puštanje urina?

- Da, reč je o Kegelovim vežbama. Nažalost, one su dobre samo kao prevencija, da ne dođe do razvoja urinarne inkontinencije. Međutim, kod najvećeg broja pacijentkinja kada se ovo stanje razvije terapija su lekovi ili hirurška intervencija, ili i jedno i drugo

* Da li su i oni u međuvremenu usavršeni?

- Poslednjih godina su u upotrebi mini slingovi koji se samo ubodu u obturatornu membranu i ostave se ispod mokraćne cevi. Sve sling procedure se rade vaginalno i na pacijentikinjama nema vidljivog reza od operacije što je bio slučaj kod Tanagove operacije. Takođe, i vreme oporavka pacijentkinja je značajno kraće u odnosu na Tanagovu operaciju. Primenjuju se i tzv. bulking sredstva koja se plasiraju endoskopski ispod uretre. Ova metoda je rezervisana za blage oblike stres urinarne inkontinencije.

* Javlja li se istovremeno problem i previše aktivne bešike i stres inkontinencije?

- Mešovit tip inkontinencije je zapravo kombinacija urgentnog tipa i stres urinarne inkontinencije. Stav lekara koji se bave ovom problematikom je da se hgirurški leči stres inkontinencija i zatim da se da terapija za urgentnu inkontinenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima