OPUSTITE NAPETA RAMENA: Rešite se bolnog spazma, napetosti i umora uz pet jednostavnih vežbi (VIDEO)

I. K.

30. 04. 2023. u 17:50

UMOR, stres, ali i nagle temperature promene uzrok su osećaja napetosti u ramenima. Ovo neprijatno stanje najčešće pogađa ljude srednjeg životnog doba.

ОПУСТИТЕ НАПЕТА РАМЕНА: Решите се болног спазма, напетости и умора уз пет једноставних вежби (ВИДЕО)

Foto Shutterstock

Osećaj tenzije u predelu ramena često je praćen i pojavom bola, usled čega može da oslabi koncentracija i javi se osećaj hroničnog umora. Da biste se rešili napetosti u ramenima i stanja grča mogu da pomognu opuštajuća topla kupka, masaža, dovoljno sna, a na prvom mestu ciljane vežbe. Njih bi trebalo praktikovati svakodnevno po ustajanju i rezultat je gotovo zagarantovan.

Vežbe za rameni pojas su laganog intenziteta i poboljšavaju cirkulaciju, pokretljivost u zglobovima i potpomažu pravilno držanje tela. Mogu da se kombinuju i sa vežbama za druge delove tela, a mogu i da se primenjuju samostalno. Osim pravilnog vežbanja važno je da se vodi računa o disanju.

U stranu

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo opružene. Odmičite ruke od tela u stranu, levo i desno, i podižite, tako da ih opružite iznad glave, zatim ih vratite istom putanjom u početni položaj. Obratite pažnju na disanje. Kada podižete ruke udišite, a uz izdisaj ih spuštajte. Vežbu ponovite 10 puta.

Podizanje na prste

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo opružene. Podižite ruke iznad glave, tako da prolaze ispred tela. Pre nego što ruke dođu u krajnju tačku, podižite se na prste. Udahnite kada podižete ruke, kad ih spuštate - izdišite. Vežbu ponovite 10 puta.

Gore-dole

U početnom položaju, u raskoračnom stavu u širini ramena, ruke raširite u stranu, pa ih savijte u laktu pod uglom od 90 stepeni, s tim što je podlaktica jedne ruke usmerena nagore, a druge nadole. Nadlaktice su konstantno u istom, ravnom položaju, dok podlaktice istovremeno i sinhronizovano menjaju položaj (gore-dole i obratno, jednom i drugom rukom). Dišite kratko, sinhronizovano, izdisaj sa pokretom. Vežbu ponovite 12 puta.

Krugovi

I u ovoj vežbi je početni položaj raskoračni, u širini ramena, ruke su opružene uz telo. Pravite bočne krugove unapred sa opruženim rukama. Udahnite kada su ruke u gornjem položaju, a kada ih spuštate izdišite. Vežbu ponovite 12 puta.

Preko glave

Iz raskoračnog stava u širini ramena ispružite ruke ispred tela u visini ramena. Savijajući laktove zabacujte ruke iza sebe u visini ramena, a zatim ih vratite u početni položaj. Kada zabacite laktove udišite, a kad ih vraćate izdišite. Takođe, 12 puta ponovite vežbu.

BONUS VIDEO - OSNOVNE VEŽBE ZA ISTEZANjE VRATA: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!