OD BELOG LUKA DO ORL LEKARA: I pored stručnjaka, lekovito bilje može da pomogne kod hronične upale sinusa

I. K.

13. 02. 2023. u 19:43

ZAPUŠEN nos, otežano disanje i glavobolja razlozi su zbog kojih je neophodno da se leče hronično upaljeni i zapušeni sinusi.

ОД БЕЛОГ ЛУКА ДО ОРЛ ЛЕКАРА: И поред стручњака, лековито биље може да помогне код хроничне упале синуса

Foto: Shutterstock

Najbolje je da terapiju prošiše specijalista ORL, a činjenica je i da u velikoj meri mogu da pomognu i lekovite biljke.

 

Inhalacija

Udisanje ulja mente ili nane odlično je u lečenju sinusa, i kod suve i kod vlažne inhalacije. Suva inhalacija se radi tako što se eterično ulje mente kane na maramicu, a zatim se udiše u trajanju od dva do tri minuta, nekoliko puta na dan. S druge strane, vlažna inhalacija jeste mnogo efikasnija, ali je treba primenjivati sa oprezom, jer ona podrazumeva udisanje vrele pare, što može da bude na dobrobit, ali i na štetu, u zavisnosti od osetljivosti osobe. Ona se primenjuje na taj način što se nekoliko kapi eteričnog ulja mente kane u prokuvanu ključalu vodu, nakon čega se glava prekrije peškirom i udišu se isparenja u trajanju od po desetak minuta.

Kod osetljivih i dece preporučuje se manji intenzitet vlažne inhalacije, koji možete kontrolisati na taj način što ćete koristiti nižu temperaturu vode, zatim veću udaljenost glave od posude sa vodom, a naravno i kraće trajanje inhalacije.

Foto Shutterstock

Čajevi

Biljni čajevi poseduju dvostruki efekat kada je reč o lečenju upale sinusa. Prvi je hidratacija, a drugi je potpuno prirodna inhalacija, jer para koja isparava iz vrućeg čaja utiče na razvodnjavanje sekreta u nosu i sinusima, pa se samim tim lakše izbacuje iz začepljenog nosa. U tu svrhu najbolji su čajevi od nane, kamilice i majčine dušice. Nana zbog toga što smiruje otok sluznice, a samim tim oslobađa blokirane nosne kanale. Kamilica zbog toga što pomaže kod svih vrsta infekcija, ali i zbog toga što opušta i duhovno i fizički. Majčina dušica jer ima antibakterijska i protivupalna svojstva.

Foto Shutterstock

Beli luk

Poznato je da beli luk pomaže kod svih vrsta infekcija, pa tako i hronično upaljenih i zapušenih sinusa. Napravite napitak od belog luka, soka od limuna i meda. Priprema se tako što u pola litre vode doda par čenova belog luka i pusti da provri. Nakon što posudu skinete sa ringle i kada se napitak za nijansu prohladi, dodajte šoljicu meda i sok od prirodno ceđenog limuna. Napitak se konzumira ujutru, posle ručka i uveče i to po jedna šoljica.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)