BUDITE ZDRAVIJI I SREĆNIJI: Probajte ove jednostavne vežbe - Dovoljno vam je pola sata dnevno i - šipka (FOTO)

V. N.

29. 01. 2023. u 18:50

DA li smo svesni koliko smo u stvari lenji?

БУДИТЕ ЗДРАВИЈИ И СРЕЋНИЈИ: Пробајте ове једноставне вежбе - Довољно вам је пола сата дневно и - шипка (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Uvek imamo spreman izgovor za preskakanje treninga, za neredovno konzumiranje zdrave hrane, izbegavanje vitamina, nedostatak volje. Toga se setimo tek kada nastanu problemi sa kičmom, kolenima, stomakom.

Znate li koliko je malo vremena potrebno izdvojiti tokom dana kako uopšte ne biste dolazili u situaciju da imate neki od navedenih zdravstvenih problema? Niste ni svesni koliko polusatni trening dnevno može da vam koristi - oslobodićete se od stresa, poboljšati cirkulaciju, pravilnije držati kičmu, lakše ćete se fokusirati na poslu, bićete zadovoljniji i srećniji, jer treningom vaše telo pojačano luči endorfin, seratonin, dopamin, odnosno hormone koji doprinose dobrom raspoloženju).

Kondicioni trener i fitnes instruktor Dejan Halaj, predlaže paket vežbi koje uz pomoć bilo kakve šipke (ne previše teške) ili oklagije možete uraditi bilo gde.

Foto: Privatna arhiva

Zahvat u širini ramena

UHVATITE šipku u širini vaših ramena. Zauzmite paralelan stav u nogama i čučnite tako da vam kolena budu pod uglom od 90 stepeni. Ispružite ruke sa šipkom i tako pokušajte da izdržite 45 sekundi. Poželjno je ovu vežbu uraditi u tri do četiri serije sa pauzama između serija od jednog minuta.

Foto: Privatna arhiva

Iz klečećeg položaja

Početni položaj je klečeći sa jednom ispruženom rukom koja drži šipku, suprotna ruka je na boku ili iza leđa, vežba se izvodi tako što ustajemo pridržavajući se za šipku i ispravljamo obe noge u kolenima. Vežba se izvodi u opsegu 15-20 ponavljanja po strani. Poželjno je uraditi tri serije.

Foto: Privatna arhiva

Na leđa, ruke uvis

Početni položaj vam je ležeći - na leđima, sa ispruženim rukama u visini grudi u kojima držite šipku. Vežba se izvodi tako što podižete trup i ujedno gurate šipku sa ispruženim rukama iznad vaše glave. Uradite 10-15 ponavljanja ove vežbe u tri-četiri serije.

 

Foto: Privatna arhiva

Zaključana šipka

Jedna od onih vežbi koje ne smete da propuštate ukoliko vas često bole vrat i kičma. Izvodi se na sledeći način. Šipku postavite na donji deo leđa, "zaključajte je" tako da vam šake budu otvorene ka spolja. Zatim se polako savijajte u kičmi dok ne dođete do ugla od 90 stepeni, u tom položaju se zadržite nekoliko sekundi i onda se polako ispravite. Uradite 20 ponavljanja ove vežbe u tri serije.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere