ZABORAVITE NA MLEKO, JAJA, KIKIRIKI, PIRINAČ: Ishranom pobedite ekceme na koži (JELOVNIK)

Tatjana Marković

19. 12. 2022. u 10:50

POJAVA crvenkastih promena na koži, koje svrbe najčešće upućuje na ekcem.

ЗАБОРАВИТЕ НА МЛЕКО, ЈАЈА, КИКИРИКИ, ПИРИНАЧ: Исхраном победите екцеме на кожи (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Kao glavni razlog za njegovu pojavu dermatolozi navode isušivanje kože, odnosno njenu neodgovarajuću negu. Ključna terapija za ovo stanje je upotreba uljanih kupki i krema koje hidriraju kožu. Međutim, za oko 30 odsto osoba koje pate od ekcema uz adekvatnu negu neophodna je i promena navika u ishrani.

Kada jelovnik prilagodite stanju i potrebama kože, već za šest nedelja možete da vidite rezultate, kažu dermatolozi.

Hrana koju koža sa ekcemom "ne voli" su mleko i drugi mlečni proizvodi, jaja, soja, pšenica, kikiriki, orasi, previše ribe, pirinča, mesa, susamovo seme ili ulje, kao i svi rafinisani industrijski proizvodi poput slatkiša, grickalica, sosova, preliva...

Neke od ovih namirnica izazivaju pojačan svrab, dovode do trljanja i češanja, i pogoršanja već postojećih ekcemskih promena. Zato je važno da osluškujete svoj organizam i pratite posle koje namirnice se ispoljava neprijatna reakcija na koži.

Trebalo bi da se ima na umu da promena u načinu ishrane u borbi protiv ekcema nije dovoljna ako izostane odgovarajući tretman kože kremama. Jer, ekcem je često multifaktorijalno oboljenje i ne postoji jedan univerzalan tretman za njegovo saniranje.

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice potopljene vrelom vodom sa kruškama i grožđem
Užina: banana i jabuka
Ručak: teleća džigerica i salata od cvekle
Večera: kuvana piletina sa spanaćem

Utorak

Doručak: pasirana banana i jabuka
Užina: sušene kajsije
Ručak: sočivo sa povrćem po izboru
Večera: krompir-salata sa crnim lukom

Foto: Free Images Pixabay

 

Sreda

Doručak: kaša od ovsenih pahuljica sa suvim voćem
Užina:   šejk od banane i maline
Ručak: krompir-pire sa sosom od šampinjona
Večera: brokoli i karfiol kuvani na pari sa maslinovim uljem

Foto: Free Images Pixabay

 

Četvrtak

Doručak: integralni hleb sa mladim sirom i sok od paradajza

Užina: suvo grožđe
Ručak: kukuruz šećerac sa povrćem
Večera: salata od šargarepe, cvekle i kupusa

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: kinoa sa jabukom i cimetom
Uužina: maline
Ručak: čorba od bundeve i bareni krompir
Večera: omlet od pečuraka sa crnim lukom i origanom

Foto: Free Images Pixabay

Subota

Doručak: pasirana šargarepa, cvekla i jabuka
Užina: banana
Ručak: krem čorba od karfiola i brokolija
Večera: salata od lososa i avokada

Foto Shutterstock

 

Nedelja

Doručak: ovsena kaša sa bobičastim voćem
Užina: jabuka iseckana na kriške sa cimetom
Ručak: paradajz čorba i rižoto sa pečurkama
Večera: integralne palačinke sa bananom i medom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU: Evo šta su grobari iz Beograda uradili Bed blu bojsima, navijačima FK Dinamo Zagreb! (FOTO)