OSVEŽIVAČ DAHA, DIURETIK I ČUVAR KOSTIJU: Peršun nije samo začin - pomaže u izbacivanju tečnosti, olakšava reumatske bolove

V. N.

17. 12. 2022. u 18:50

POREKLOM je sa Mediterana, za njega su znali još Grci i Rimljani.

ОСВЕЖИВАЧ ДАХА, ДИУРЕТИК И ЧУВАР КОСТИЈУ: Першун није само зачин - помаже у избацивању течности, олакшава реуматске болове

Foto: Shutterstock

Od davnina se peršun koristio za lečenje stanja poput visokog krvnog pritiska, alergija, zapaljenskih bolesti i kao diuretik.

Peršun nudi mnogo više hranljivih sastojaka nego što ljudi misle. Bogat je vitaminima A, C, važnih hranljivih sastojaka sa antioksidativnim svojstvima. Posebno je bogat vitaminom K, koji ima ulogu u  zgrušavanju krvi i zdravlje kostiju. Peršun sadrži i folate i kalijum. Pored toga, ima veoma malo kalorija, a sjajan ukus, što ga čini odličnim niskokaloričnim sastojkom za mnoge recepte.

Peršun sadrži mnogo moćnih antioksidanata važnih za zdravlje. Glavni su flavonoidi, karotenoidi i vitamin C koji smanjuju oksidativni stres u telu i mogu smanjiti rizik od određenih karcinoma. Na primer, visok unos flavonoida u ishrani može smanjiti rizik od raka debelog creva i do 30 odsto. Samo 30 grama peršuna obezbeđuje 53 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom. Peršun je prepun vitamina K – neophodnog hranljivog sastojka za zdravlje kostiju.

Zanimljivo je da sušeni peršun može sadržati više antioksidanata nego sveže grančice. U stvari, jedna studija je otkrila da sušena biljka ima 17 puta više antioksidanata od svežih biljaka.

Foto Shutterstock

OD PERŠUNA ZDRAVO I ULjE

Ulje semena peršuna ima antimikrobnu aktivnost, usporava razmnožavanje, ali i ubija određene vrste bakterija. Kao prirodan diuretik izbacije višak soli - mokraćnu kiselinu, ureu, višak natrijuma i patološki nakupljene tečnosti u telu koja stvara otoke. Zahvaljujući ovoj osobini ulje semena peršuna može da se koristi za sniženje visokog pritiska. S obzirom na to da ovo ulje uklanja višak soli iz tela, ono dovodi do olakšanja tegoba koje su vezane za artritis, giht i reumatične promene.

Bogat hranjivim sastojcima koji štite oči

Lutein, beta karoten i zeaksantin su tri karotenoida u peršunu koji pomažu u zaštiti očiju i vida. Dobar je izvor vitamina B vitamina – 30 grama obezbeđuje 11 odsto dnevnih potreba. Peršunov list naročito je delotvoran kao sredstvo za podsticanje izlučivanja štetnih materija iz organizma. Antioksidansi i hlorofil u listu biljke pomažu da se iz organizma izbace štetni i toksični elementi koji izazivaju zapaljenja i infekcije.

Kao lekoviti deo biljke se koristi osušen plod, list ili koren. U ishrani se uglavnom koriste listovi i koren, a u svojstvu lekovite sirovine najčešće se koriste plodovi.

Foto: Free Images Pixabay

 

Iseckajte koren i list peršuna da dobijete dve-tri kašike smeše. Prokuvajte u 2,5 decilitara pet minuta. Kad se ohladi, popijte. Možete da pijete do tri šoljice ovog čaja dnevno. Napitak će vam pomoći da se rešite otečenosti i naduvenosti. Zanimljivo je da biljka može delovati kao prirodni osveživač daha, tako da možete i žvakati grančicu tokom kuvanja kako biste osvežili dah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)