NE ZANEMARUJTE SIMPTOME: Kada se otkrije na vreme, rak krvi je izlečiv

I. K.

02. 12. 2022. u 22:00

NA PRAGU 65. godine četiri od 100.000 osoba oboli od difuznog B krupnoćelijskog limfoma (DBKL).

НЕ ЗАНЕМАРУЈТЕ СИМПТОМЕ: Када се открије на време, рак крви је излечив

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da su simptomi ovog maligniteta krvi vrlo nespecifični, on se uglavnom otkriva u uznapredovaloj fazi. Kada se detektuje na vreme, kod čak 60 odsto pacijenata primenom terapije postiže se izlečenje.

Docent dr Olivera Marković, hematolog Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" kaže da je DBKL najčešći od šezdesetak vrsta limfoma, a istovremeno je i najagresivniji:

- Simptomi ovog oboljenja su bezbolno uvećanje limfnih čvorova, najčešće na vratu ili pod pazuhom, blago povišena telesna temperatura, gubitak telesne težine, noćno znojenje, umor, malaksalost i svrab kože. S obzirom na to da je reč o simptomima koji mogu da se povežu sa brojnim drugim stanjima, čak i lekari opšte prakse često ne prepoznaju ovo oboljenje.

Naša sagovornica napominje da DBKL najčešće nastaje u limfnim čvorovima, odnosno limfnom tkivu, ali da može da se razvije i u nervnom sistemu, želucu...

- Zavisno od lokacije, on može da daje simptome neurološke bolesti, ili ako pogodi želudac onda upućuje na probleme sa digestivnim traktom - kaže dr Marković.

Kada se posumnja na ovaj malignitet krvi, ključna dijagnostika je hirurško vađenje nekog od limfnih čvorova ili vađenje kostne srži.

- Samo ovim histopatološkim analizama možemo da utvrdimo tačnu dijagnozu kao i podtip DBKL - kaže dr Marković. - Od značaja je i primena skenera i PET skenera.

VAŽNA I ISHRANA

OSIM adekvatne terapije, svim obolelim od hematoloških maligniteta je potrebna i odgovarajuća ishrana.

- Hematolozi često nemaju dovoljno vremena da posvete pacijentu i edukuju ga kako bi svakodnevno trebalo da se hrani - kaže Maja Kocić. - Zato smo na sajtu našeg Udruženja obolelima omogućili ove informacije.

S obzirom na to da je DBKL vrlo agresivna forma maligniteta, ukoliko se ne sprovodi njegovo lečenje ishod je fatalan.

- Primenom terapije koja se kod nas i svetu koristi već 20 godina, 60 odsto obolelih može da bude izlečeno - kaže Maja Kocić, predsednica udruženja obolelih od limfoma "Lipa". - Međutim, kod 40 odsto pacijenata DBKL se nakon primene terapije prve linije vraća. Njima je spas u inovativnim lekovima koji kod nas, za razliku od Slovenije i Hrvatske, još nisu dostupni o trošku zdravstvenog osiguranja.

Stručnjaci apeluju da je pandemija kovida umnogome doprinela da se pacijenti sa ovim oboljenjem u poslednjih godinu dana upućuju hematologu kada je bolest uznapredovala, što takođe utiče na nužnost primene inovativne terapije koja je za određeni broj pacijenata jedini spas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili