BORBA PROTIV HRONIČNE PLUĆNE BOLESTI: Doktori objašnjavaju kako se izboriti sa HOPB

16. 11. 2022. u 18:55

NAČELNICA Odeljenja za pulmologiju u bijeljinskoj bolnici primarijus dr Slađana Trifković kaže da se svake godine povećava broj obolelih od hronične opstruktivne plućne bolesti /HOPB/, a da je najčešći uzrok oboljenja zloupotreba konzumiranja cigareta, kao i prisustvo štetnih gasova i čestica u vazduhu.

БОРБА ПРОТИВ ХРОНИЧНЕ ПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ: Доктори објашњавају како се изборити са ХОПБ

foto:V.Mitrić

HOPB se, po rečima ove ugledne doktorke, "manifestuje ograničenim protokom vazduha u disajnim putevima, a pacijenti se javljaju ljekaru zbog simptoma otežanog disanja , kašlja i zamaranja".

- Nažalost, moram da kažem da se pacijenti javljaju u trećem, četvrtom stadijumu bolesti kada je ona već uznapredovala. Zbog toga, preventivni pregledi, koje smo danas organizovali, imaju za cilj da podignemo svijest građana o ovom zdravstvenom problemu koji je iz godine u godinu sve prisutniji u našoj populaciji -priča primarijus dr Trifković.

Po njenim rečima, "spirometrija je zlatni standard u dijagnostici HOPB, a otkrivanjem u ranom stadijumu, progresija bolesti može da se uspori ili zaustavi".

Oko stotinjak sugrađana odazvalo se jučerašnjoj preventivnoj akciji, koja je organizovana u Pulmološkoj ambulati u popodnevnim satima.

Brčak Fikret Modranjkić (62 godine) pohvalio je aktivnost bolnice i rekao da je to najbolji način da se pacijentima omogući brz i jednostavan kontrolni pregled.

- Došao sam iz Brčkog jer sam čuo da bijeljinska bolnica ima najbolje lekare. Strastveni sam pušač gotovo pet decenija, mnogo kašljem i otežano dišem. Nalaz spirometrije mi nije dobar i moraću na detaljniji pulmološki pregled . Svima bih savjetovao da ostave cigarete ili da ih nikada ne počinju konzumirati rekao je Fikret.

Dr Slađana Trifković je navela da je Odeljenje za pulmologiju bijeljinske bolnice,  zahvaljujući podršci menadžmenta,  osposobljeno kvalitetnim kadrom i savremenom opremom za dijagnostiku i liječenje zbog čega su u mogućnosti da pruže  najbolju zdravstvenu zaštitu svojim pacijentima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)