ZABRINJAVAJUĆA STUDIJA: Učvršćivači za kosu povezani sa rakom grlića materice, sve više je retkih i agresivnih oblika

Novosti online

22. 10. 2022. u 11:50

POJAVA retkih i agresivnih oblika raka grlića materice je u porastu, a nova studija pokazuje da bi učvršćivači za kosu mogli da budu jedan od krivaca.

ЗАБРИЊАВАЈУЋА СТУДИЈА: Учвршћивачи за косу повезани са раком грлића материце, све више је ретких и агресивних облика

Foto: Free Images Pixabay

Skoro 11 godina, stručnjaci američkog Nacinalnog instituta za nauku o zdravlju i životnoj sredini (NIEHS) pratili su 33.947 odraslih ženskih osoba, od kojih je tokom tog perioda 378 obolelo od raka grlića materice.

One koje su koristile hemijske učvršćivače za kosu više od četiri puta puta godišnje imale su 155 odsto veće šanse da obole od raka grlića materice, u poređenju sa onima koje nikada nisu imale takav tretman.

Perspektive radi, one koje nikada nisu koristili učvršćivače za kosu imale su 1,64 odsto šanse da im bude dijagnostikovan rak grlića materice do 70. rođendana. Taj procenat raste na 4,05 odsto među onim koje često ojačavaju svoju kosu hemikalijama.

Boje za kosu nisu povezane sa pojavom kancera.

- Ovi nalazi su prvi epidemiološki dokaz o povezanosti između hemikalija za ušvršćivanje kose i raka grlića materice - navode naučnici NIEHS-a.

Zabrinjavajući rezultati dolaze u okviru velike serije studija o hemikalijama u širokoj upotrebi, a koje remete endokrini sistem – hemikalije koje u našem telu povezuju hormone sa organima i drugim sistemima.

Višak hormona, poput estrogena i progesterona, već je dokazano da utiču na razvoj raka grlića materice, a mnogi proizvodi za kosu mogu da u telu imitiraju te prirodne hormone i vežu se za njihove receptore.

Još 2018. godine, istraživači su utvrdili hemikalije koje remete endokrini sistem u 18 proizvoda za kosu. Što je još gore, 84 odsto tih hemikalija nisu navedene u njihovim deklaracijama, a 11 proizvoda sadržavalo je hemikalije koje su zakonski zabranjene u EU i nekim državama SAD.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024