NEKAD SU NEOPHODNI I ANTIHISTAMINICI: Savet lekara - ubod ose, ili pčele, isperite vodom, pa stavite led

V. N.

17. 08. 2022. u 09:50

BILO da ste na odmoru, na letovanju, u prirodi, ili u gradu, mogući su ubodi insekata. Pojedini ubodi, kao ose, ili pčele, mogu da izazovu i alergijsku rekciju.

НЕКАД СУ НЕОПХОДНИ И АНТИХИСТАМИНИЦИ: Савет лекара - убод осе, или пчеле, исперите водом, па ставите лед

Foto: Free Images Pixabay

Prema rečima dr Ane Jeremić, specijaliste opšte prakse, prva pomoć je da se mesto uboda ispere vodom, po mogućstvu hladnom, kao bi se odstranila žaoka insekta koja može da sadrži otrov koji dodatno pravi nadražaj.

- Ukoliko postoji mogućnost staviti hladnu oblogu ili kockicu leda, koja će da pomogne da prođu bol i otok. Jer, hladnoća dovodi do sužavanja krvnih sudova, ali i smanjenja lokalne temperature koja raste usled inflamacije, što posledično dovodi do ublažavanja simptoma pa i potpunog prestanka - kažer dr Jeremić.

Kako savetuje dr Jeremić, posle boravka u prirodi gde se najčešće dešavaju ubodi ovih insekata, na mesto uboda se može staviti neki od lokalnih antihistaminika, koji su najčešće u obliku gela, što dodatno rashlađuje i umiruje svrab i crvenilo.

Foto: Privatna arhiva

- Kod osoba koje su alergične ili osetljivije nekad je potrebno uvesti i antihistaminik u obliku tableta ili sirupa kod dece - naglašava naša sagovornica. - Ovo važi i za one osobe koje zadobiju više uboda.

BONUS VIDEO - SPREJ PROTIV KOMARACA: Napravite domaći sprej protiv komaraca i rešite se muka tokom leta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024