I POSLASTICA I LEK: Dinja čuva vid, štiti od astme, snižava pritisak, a čaj pomaže kod urinarnih infekcija

V. N.

15. 08. 2022. u 14:50

AROMATIČNA dinja ne samo što će da vas osladi i osveži već će da vam pomogne da sačuvate zdravlje.

И ПОСЛАСТИЦА И ЛЕК: Диња чува вид, штити од астме, снижава притисак, а чај помаже код уринарних инфекција

Foto: Shutterstock

Smatra se efikasnom u očuvanju dobrog vida, smanjuje rizik od astme, štiti srce time što reguliše pritisak, prija trudnicama, ali i ženama u menopauzi...

U narodnoj medicini dinja se naročito preporučuje onima koji se obilno znoje i koji imaju "kratak fitilj". Takođe, uz osvežavajuću dinju brže prolaze posledice uboda insekata, ali se i koža brže oporavlja ako izgori na suncu.

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju. Osim što pomažu u što dužem očuvanju oštrine vida, oni štite oko od štetnih sunčevih zraka. Takođe, velike količine vitamina A i C koje sadrži usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do degeneracije žute mrlje.

Nutricionisti ističu da obilje beta karotena, koji se, osim u dinji, nalazi u svem žuto-narandžastom voću i povrću, pogoduje obolelima od astme, jer pomaže protiv gubitka kiseonika, čime se smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

Foto: Free Images Pixabay

S obzirom na velike količine kalijuma, dinja se preporučuje i onima koji pate od hipertenzije. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca.

Biljna vlakna iz dinje povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija, pa se ovo povrće preporučuje i kao prva pomoć za lečenje nadutosti stomaka. Istovremeno, obilje vode u njoj podstiče rad bubrega.

Foto: Free Images Pixabay

Čaj od semenki protiv urinarnih infekcija

SEMENKE dinje smatraju se vrlo efikasnim domaćim lekom protiv urinarne infekcije. Jednu kašiku semenki dinje kuvajte 10 do 15 minuta u litru vode. Ostavite da odstoji pola sata, ocedite i pijte tokom celog dana u malim gutljajima.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)