NE BACAJTE PARE: Ubrizgavanje hijalurona slabo pomaže "podmazivanje" zglobova

V. N.

01. 08. 2022. u 09:50

NEMA velike koristi od ubrizgavanja hijaluronske kiseline kod artroze kolena, pokazala je studija koja je potvrdila sve veće sumnje da takva vrsta terapije ublažava bol, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ: Убризгавање хијалурона слабо помаже подмазивање зглобова

Foto Shutterstock

Već desetak godina jedna od vodećih terapija koja se propisuje pri artrozi kolena je ubrizgavanje hijaluronske kiseline, želatinaste mase koja poboljšava podmazivanje zglobova.

Ali, stvarna efikasnost ove terapije budi sve više sumnji, zbog čega je francusko javno zdravstvo pre nekoliko godina prestalo da pokriva troškove takve terapije, uprkos protivljenju specijalista, laboratorija koji je proizvode i udruženja pacijenata.

Studija objavljena u British Medical Journal ističe da hijaluron može donekle da smanji bol usled artroze kolena, ali da je taj učinak premali da bi se na kliničkom planu takva terapija smatrala relevantnom.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)