NE SKAČITE U VODU: Ortopedi upozoravaju - Zbog male povrede kičme mladi sve češće invalidi

V. N.

23. 07. 2022. u 14:50

ORTOPEDI Instituta "Banjica" svakog leta imaju pune ruke posla zbog povreda koje nastaju usled skokova u vodu.

НЕ СКАЧИТЕ У ВОДУ: Ортопеди упозоравају - Због мале повреде кичме млади све чешће инвалиди

Foto Shutterstock

Najčešće je reč o mladim muškarcima koji zbog ovih vratolomija stignu u teškom stanju. To su vrlo često povrede nakon kojih pacijenti trajno ostanu invalidi, ili one čak budu fatalne.

Doktor Milan Mirković sa odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba Instituta za ortopediju "Banjica" kaže da svaka povreda vratne kičme, a pogotovu povrede njenih koštanih struktura mogu da dovedu do oštećenja nervnog tkiva:

- Oštećenje kičmene moždine i nervnih korenova najčešće je posledica povrede uzrokovane koštanim fragmentima koji se nađu u koštanom kanalu, ili nestabilnosti kičme nakon jakih udaraca. Ipak, potrebno je da se kaže da i najblaža oštećenja kičmene moždine mogu da ostave posledice. Jer, kontuzije ili edemi kičmene moždine mogu u potpunosti da se povuku, ali sva mehanička oštećenja ostaviće posledicu na osećaj i motoriku kod povređenog.

Oštećenja kičmenog stuba dijagnostikuju se hitnim snimanjem rendgenom, magnetnom rezonancom ili skenerom, a praksa pokazuje da prilikom skokova u vodu najčešće nastaju povrede vratne kičme.

MEHANIZAM

DOKTOR Milan Mirković, specijalista za hirurgiju kičmenog stuba, kaže da povreda prilikom skoka u vodu nastaje delovanjem sila na teme glave:

- Sile se prenose duž vertikalne osovine vrata, a težina povrede zavisiće od jačine sile i stepena savijenosti vrata.

- Povrede vratne kičme nastale skokovima u vodu smatraju se najtežim u ortopediji jer često rezultiraju trajnim invaliditetom - kaže naš sagovornik.

- Ove povrede generalno se dele na dve grupe. Prva su povrede mekih tkiva, gde ubrajamo oštećenja mišića i ligamenta, koje ne dovode do neuroloških ispada i oštećenja mišića i ligamenata koji dovode do neuroloških ispada i protruzije intervertebralnih diskusa. Druga grupa su povrede koštanih struktura, odnosno iščašenja pršljenova, prelomi pršljenova i luksacioni prelomi pršljena.

Prema rečima našeg sagovornika, od pre nekoliko godina beleži se trend porasta ovih povreda, jer je sve veći broj kućnih bazena:

Foto Privatna arhiva

- Skokovi na glavu u plitku vodu, praktično dečjeg bazena, neretko mogu da budu i fatalni.

Zato apelujemo na oprez, jer dovoljan je trenutak nepažnje ili nepotrebni izazovi koji ne vode nikuda, a mladu osobu zauvek ostave u kolicima.

Doktor Mirković ističe da je u slučaju povreda tokom skokova u vodu ključna prva pomoć.

- Adekvatna imobilizacija i transport do bolnice mogu da budu od presudnog značaja - naglašava dr Mirković.

- Važno je da se lečenje započne što pre. Samo brzo uklanjanje uzroka oštećenja kičmene moždine može da pruži pravi rezultat. Lečenje može da bude neoperativno ukoliko je hematom ili edem uzrok pritiska na nervne strukture, ili operativno, ukoliko su uzrok fragmenti nastali nakon preloma ili protruzije diskusa koje treba ukloniti. Nažalost, ni hirurgija nekad ne dovodi do oporavka.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati