HPV VAKCINA I POSLE 19: Imunizacija maloletnika o trošku države, ostali plaćaju zaštitu od humanog papiloma virusa

I. K.

26. 06. 2022. u 19:50

HPV vakcina koja štiti od devet vrsta humanog papiloma virusa može da se primi i nakon 19. godine, ali o vlastitom trošku. Ovo cepivo o trošku osiguranja dostupno je samo za dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

ХПВ ВАКЦИНА И ПОСЛЕ 19: Имунизација малолетника о трошку државе, остали плаћају заштиту од хуманог папилома вируса

Foto Shutterstock

- Mladići i devojke od po dvadesetak godina takođe mogu da prime HPV vakcinu iako su već stupili u seksualne odnose - kaže dr Mirjana Anđelić, međunarodni stručnjak za dečju i adolescentnu ginekologiju od 2004. godine, i jedan od osnivača Udruženja za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije.

- Jer, ovo cepivo štiti od devet vrsta humanog papiloma virusa, tako da, iako su zaraženi nekim od njih, imaće benefit kada je o ostalim vrstama reč.

Vakcina protiv HPV virusa je ključna u sprečavanju razvoja raka grlića materice, od koga je u Srbiji tokom 2020. godine obolelo 1.087 žena, dok su bitku sa ovim kancerom izgubile njih 453.

Foto: AP

Cepivo protiv HPV uvedeno je kao preporučeno u naše medicinske protokole 2018, a od ove godine besplatno je za dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

U dve doze vakcinu dobijaju deca od devet do 14 godina, dok se za uzrast od 15 do 19 godina i starije vakcina primenjuje u tri doze.

HPV virusi, osim raka grlića materice, dovode se i u vezu sa pojavom genitalnih bradavica (kondiloma), malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla.

HPV cepivo trenutno nije dostupno u slobodnoj prodaji, ali bi uskoro moglo da se pojavi, najavljuju nadležni, po ceni od 12.000 do 15.000 dinara.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANJE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEGLA NA HAUBU AUTA U POKRETU: Snimak iz Beograda zaprepastio mreže (VIDEO)