NACIONALNI MESEC MENTALNOG ZDRAVLJA: Anksioznost, depresija i demencija najčešći poremećaji

Tanjug

18. 06. 2022. u 18:42

DIREKTORKA Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić izjavila je danas, na Festivalu mentalnog zdravlja, da su najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji anksioznost, depresija i demencija i da se zbog njih građani najčešće i obraćaju stručnjacima.

НАЦИОНАЛНИ МЕСЕЦ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА: Анксиозност, депресија и деменција најчешћи поремећаји

Foto Shutterstock

- Za prvih sat i po Festivala mentalnog zdravlja više od 100 građana se obratilo prisutnim stručnjacima kako bi saznali da li stvarno imaju neki problem sa mentalnim zdravljem ili samo imaju subjektivni osećaj da kod njih nije nešto u redu - izjavila je za Tanjug Stašević Karličić.

- Oni su skriningovani na anksioznost, depresiju i demenciju koji su i inače najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji i na šta se građani najviše žale - rekla je doktorka.

Navela je da su građani dobili smernice da mogu da se jave besplatnom servisu Ministarstva zdravlja i klinike Laza Lazarević na broj 0800/ 309 309 koji 24 sata anonimno pruža intervencije u krizi i daje savete građanima koji mu se obrate.

- Upućeni su i na Centar za mentalno zdravlje koji radi svakog radnog dana od 9 do 18 časova, na profesionalce Klinike Laza Lazarević na Terazijama 3. koji psihoterapijski rade sa građanima kojima treba pomoć i to bez lekarskog uputa i knjižice -, objasnila je ona.

Ivana Stašević Karličić, Foto Tanjug

dr Ivana Stašević Karličić

Dodala je da se stručnjacima ovog centra za prve dve godine njegovog rada obratilo više od 12.000 ljudi i da više od 50 odsto njih nije imalo nikakvu bolest, što prema doktorkinim rečima, znači da je ispunjena misija preventivnog rada u ovoj oblasti. U skladu sa tim, navela je da je jedna od poruka današnjeg festivala koji se održava u junu, nacionalnom mesecu mentalnog zdravlja, bolje sprečti nego lečiti.

- Zato nemojte menjati svet oko sebe, menjajte sebe i svoj odnos prema tom svetu da bi se bolje nosili sa stresom - poručila je dr Karličić.

Istakla je da u tome mnogo mogu da pomognu profesionalci iz domena mentalnog zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije