UBLAŽITE OTOK NOGU: Radite ove vežbe jer tako ubrzavate protok krvi

V. N.

25. 05. 2022. u 09:50

DUGOTRAJNO sedenje i stajanje veoma loše utiču na krvotok, čak i kod zdravih osoba. Posledica ovog položaja tela je isključivanje "ispumpavajućeg" dejstva mišića na vene nogu i tako dolazi do zastoja krvi, usporenog protoka i na kraju - oticanja.

УБЛАЖИТЕ ОТОК НОГУ: Радите ове вежбе јер тако убрзавате проток крви

Foto Shutterstock

Zato je, savetuju lekari, bitno pri dugom sedenju ili stajanju raditi vežbe stopalima i potkolenicama, kao da se pumpa krv, jer one ubrzavaju njen protok.

Ove tegobe mogu da se ublaže bosonogim hodanjem po travi, kao i vožnjom bicikla, kada za to postoje uslovi.

Vežbe možete da radite kad god vam se za to ukaže prilika.

Istezanje stopala

Iz sedećeg položaja savijajte prste na nogama ka sebi, što više. Ponovite više puta. Kod kuće sedite na pod i ispružite noge ispred sebe, obmotajte peškir oko stopala i povucite oba kraja peškira dok su vam pete oslonjene na pod, tako da vučete srednji deo stopala i prstiju prema sebi. Ostanite tako četiri-pet sekundi, pa se vratite u prvobitni položaj. Ponovite ovu vežbu četiri puta.

Jači ris

Sedite na stolicu sa ispravljenim leđima. Jedna noga je oslonjena na pod pod pravim uglom, a drugu ispružite i oslonite na petu. Na ris stavite neki teret, na primer pakovanje pirinča teško jedan kilogram, pa prste povlačite u pravcu kolena. Uradite vežbu 10 puta, pa promenite nogu.

Istezanje zglobova

Zauzmite stojeći stav, noga jedna uz drugu. Podignite koleno koliko god možete, uhvatite stopalo i zavrnite ga unazad, zatim ispružite nogu i zavrnite stopalo napred. Za svaku nogu vežbu ponovite pet-šest puta.

Savijanje prstiju

Ovu vežbu možete da praktikujete samo kod kuće. Sedite na pod i ispružite noge. Pokušajte da savijete prste dok su vam pete podignute, pa ostanite u toj poziciji pet sekundi. Vežbu ponovite četiri-pet puta.

Vitki listovi

Stanite bosi na uzvišenje, na primer na vagu za merenje težine i polako podižite i spuštajte stopalo savijajući nogu unazad. Ponovite vežbu osam puta sa tri pauze.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna