SRBIJOM HARA STOMAČNI VIRUS: Upozorenje lekara - pazite kod izbora namirnica, probleme prati čudna nuspojava

Novosti online

09. 05. 2022. u 22:31

INFEKCIJA stomačnim virusom trenutno hara Srbijom.

СРБИЈОМ ХАРА СТОМАЧНИ ВИРУС: Упозорење лекара - пазите код избора намирница, проблеме прати чудна нуспојава

Foto Shutterstock

Virus se širi preko zaražene hrane i pića, ali i preko prljavih ruku, a glavna terapija je prilagođena ishrana.

Doktorka Bojana Petrović  kaže da kod ovog virusa postoji jedna čudna nuspojava.

- Trenutno je aktuelan stomačni virus, a najčešći simptomi su grčevi bez gasova, bol u stomaku, proređena stolica i blago povišena temperatura. Jedna stvar je meni posebno čudna, a to je da se svi žale na zatvor nakon upotrebe probiotika. Većina koristi probiotik pet dana, u nekim slučajevima prepisuje se i duža terapija, a nakon toga svi imaju zatvor do tri dana - priča Bojana Petrović.

Kako je rekla, najugroženiji su najstariji pacijenti, od 75. godine pa naviše.

- Virus se najčešće prenosi oralnim putem, preko prljavih ruku, prenosi se čak i kapljično i fekoralnim putem. Ono šta su pacijenti najviše prijavljivali jesu mlečni proizvodi, jaja i mesne prerađevine, tako da te namirnice treba izbegavati u ovom periodu - kaže dr Petrović.

Ona savetuje da se se građani, "Ukoliko nakon dva dana dijareje ne prestanu, a koristili su probiotik ili aktivni ugalj, obavezno se jave lekaru".

Takođe, preventive radi, važno je napomenuti da što više jede termički obrađena hrana, izbegavaju mlečni proizvodi, koristite probiotici i redovno peru ruke.

(Espreso)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje