UPALA PLUĆA MOŽE DA BUDE FATALNA: Čuvajte se respiratornih infekcija, ove godine produžena im je sezona

I. Kovačić

01. 05. 2022. u 17:50

NA KLINICI za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, zbog komplikacija upale disajnih puteva dnevno pregledaju oko 250 pacijenata, a hospitalizuju čak njih 30. To pokazuje da je sezona respiratornih infekcija ove godine produžena, što je prilično neubičajeno jer smo sa gripom uglavnom "završavali" do kraja marta, čak i kada je obolevanje bilo masovnije.

УПАЛА ПЛУЋА МОЖЕ ДА БУДЕ ФАТАЛНА: Чувајте се респираторних инфекција, ове године продужена им је сезона

Foto Shutterstock

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKCS, kaže da nas je pandemija kovida 19 navela na to da gotovo potpuno zaboravimo da su i druge respiratorne infekcije prisutne:

- Sada nam se sve češće javljaju pacijenti sa komplikacijama virusa gripa i zbog upale pluća uzrokovane pneumokokom - kaže dr Stjepanović.

Upala pluća izazvana pneumokokom javlja se u svim uzrastima. I pored upotrebe antibiotika, 20 odsto svih slučajeva sa ovom infekcijom može da se završi fatalnim ishodom.

Smrtnost usled komplikacija gripa, globalno, manja je od jedan odsto, ali s obzirom na masovnost ovog sezonskog oboljenja, broj preminulih je veliki.

U oba slučaja, i komplikacije i fatalni ishodi ovih oboljenja mogu da se spreče vakcinacijom, ali zbog jačanja antivakcinalnih pokreta, svet se globalno suočava sa problemom održivosti sprovođenja imunizacije. Na to su stručnjaci ponovo upozorili pred Evropsku nedelju imunizacije u poslednjoj sedmici aprila. Iz Foruma pacijenata Srbije i Respiratornog edukativnog centra ukazali su na značaj vakcinacije:

Foto: P. Mitić

- Godišnje se širom planete registruje 10 miliona slučajeva respiratornih infekcija, a uobičajeni uzročnici su bakterija pneumokok, virus gripa i SARS KoV-2 - navode u ovim udruženjima. - Od akutnih respiratornih infekcija, odrasle osobe obole tri do pet puta, a deca još češće.

Dok su vakcine protiv gripa i kovida većini poznate, malo je onih koji znaju da postoji i vrlo efikasna vakcina protiv pneumokoka.

- Teške infekcije pneumokokom pogađaju malu decu i starije osobe sa oslabljenim imunim sistemom i hroničnim bolestima - kaže dr Stjepanović. - Za razliku od gripa, pneumokokna bolest nema svoju sezonu i može se dobiti u bilo kom momentu.

Povoljna okolnost je što se vakcina protiv pneumokoka od 2018. godine nalazi na listi obaveznih za najmlađe, dok je preporuka da je među odraslima prime svi stariji od 65 godina i hronično oboleli bez obzira na životnu dob.

- Vakcine su sigurno među najbezbednijim lekovima koji se daju ljudima, jer u poređenju sa drugim medikamentima, za neželjene reakcije na vakcine postoji najmanja tolerancija - rekao je prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. - Za vakcine nikad ne prestaje kontrola, ona se nastavlja i nakon njihovog uvođenja u programe imunizacije. Kad neka osoba preleži određenu bolest ostaje imunitet i to je činjenica. Ali, ono što je prednost vakcina je da one omogućavaju stvaranje imuniteta na određenu bolest bez toga da budemo bolesni.

Foto AP

 

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)