VEŽBANJE U PRIRODI JAČA I TELO I IMUNITET: Iskoristite proleće i lepe dane - Ubrzan puls troši masnoće

V. N.

03. 04. 2022. u 09:50

DOLAZAK proleća iskoristite da svaki dan neko vreme provedete u prirodi hodajući, trčeći ili vozeći bicikl.

ВЕЖБАЊЕ У ПРИРОДИ ЈАЧА И ТЕЛО  И ИМУНИТЕТ: Искористите пролеће и лепе дане - Убрзан пулс троши масноће

Foto Shutterstock

Ove fizičke aktivnosti pod vedrim nebom u značajno većoj meri imaju pozitivan učinak.

Naime, tada se udiše mnogo više kiseonika, a to doprinosi boljoj cirkulaciji i razmeni materija u organizmu.

Osim toga, veoma je značajan i boravak na suncu jer znatno popravlja imunitet.

Ubrzan puls troši masnoće

SVAKA aerobna fizička aktivnost trebalo bi da povećava broj otkucaja srca, jer se na taj način obezbeđuje potrošnja kalorija. Ako je cilj sagorevanje masti, puls mora da bude u opsegu od 120 do 150 otkucaja u minutu. Inače, lako primenljiva formula kojom možete da odredite koliko vaše srce najbrže može da kuca jeste kada od broja 220 oduzmete broj godina života. Šezdeset odsto od dobijenog rezultata označava idealan puls tokom aerobnog treninga.

Naučno je dokazano da boravak u prirodi pozitivno utiče na povećanje crvenih i belih krvnih zrnaca - eritrocita i leukocita. Odlazak u prirodu znači i da se više izlažemo suncu, a samim tim dobijamo više vitamina D, tako da se na taj način jačaju kosti i imunitet.

Hodanje, trčanje i vožnja bicikla prijaju srcu i plućima, a istovremeno jačaju muskulaturu.

* * * * * * * * * * *

Evo nekoliko saveta kako da ove aktivnosti pravilno dozirate:

Hodanje

Da bi se hodanje smatralo treningom, trebalo bi da se praktikuje svakog dana najmanje od 30 do 45 minuta umerenim tempom na ravnom terenu. Tako može da se sagori oko 300 kalorija. Međutim, za razliku od drugih oblika aerobnih aktivnosti, hodanje troši najmanje masnih naslaga. Zalihe šećera ostaju netaknute, ali za razliku od drugih oblika fizičke aktivnosti, ne podstiče osećaj gladi.

Ukoliko je hodanje izbor aktivnosti za smanjenje telesne težine, onda je neophodno da tempo bude brži, odnosno da dovede do ubrzanijeg rada srca.

Foto Shutterstock

* * * * * * * * * * *

Biciklizam

Vožnja bicikla idealan je trening jer, osim što je fizički zahtevan, pruža i veliki osećaj zadovoljstva. Ako ste tokom zime ispali iz forme, prvih nekoliko vožnji u ovoj godini započnite u tempu koji nije naporan, ali u trajanju od najmanje sat vremena. Osnovni cilj perioda prilagođavanja je da naviknete da vozite u konstantnom tempu i da održavate stabilan ritam otkucaja srca. Dišite snažno, ali tako da ste u stanju i da razgovarate tokom vožnje. Postepeno povećavajte intenzitet vožnje.

Foto: N. Karlić

* * * * * * * * * * *

Trčanje

Da bi fizička aktivnost imala brži efekat na formu i opšte zdravlje, trebalo bi da se izabere trčanje. Početnicima se savetuje da kondiciju podižu postepeno: posle četiri minuta hodanja trebalo bi da se pređe na dva minuta trčanja. Ovakav tempo primenjuje se u okviru 30 minuta najmanje od dva do tri puta nedeljno. U svakoj narednoj nedelji trebalo bi da se produžava trčanje za minut, dok se trajanje hodanja zadržava na dva do tri minuta.

Posle desete nedelje treninga, pokušajte da nakon zagrevanja istrčite u kontinuitetu 15 minuta umerenim tempom i potom se ohladite šetnjom. Potrošnja kalorija trčanjem zavisi od težine vežbača, distance i trajanja trčanja, brzine, ali i od podloge. Prosečan trkač od 70 kg koji trči oko 10km/č može da potroši oko 700 kalorija za sat vremena.

BONUS VIDEO -  Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)