ZA SIMPTOM KOJI NAJAVLJUJE INFARKT MNOGI MISLE DA JE BEZAZLEN: Evo kako da znate da li ste u opasnosti!

Novosti online

26. 02. 2022. u 00:36

ODMARATE se kod kuće nakon ukusnog ručka, ali odjednom se ne osećate baš sjajno. Imate osetljiv stomak, osećate i "vatru" ili bol u grudima.

ЗА СИМПТОМ КОЈИ НАЈАВЉУЈЕ ИНФАРКТ МНОГИ МИСЛЕ ДА ЈЕ БЕЗАЗЛЕН: Ево како да знате да ли сте у опасности!

Foto: Free Images Pixabay

Da li je reč o gorušici izazvanoj problemim sa varenjem ili je možda u pitanju simptom koji prethodi infarktu?

Bol ili osećaj "vatre" u grudima najčešći je simptom infarkta, opasnog zdravstvenog stanja koje može da se završi kobno. Ovakav bol može se pomešati sa gorušicom, koja se često javlja usled problema sa varenjem. Savet kardiologa dr Kijona Čanga je da ukoliko niste sasvim sigurni da li je reč o gorušici ili infarktu, za svaki slučaj odmah potražite lekarsku pomoć.

- Ako niste sigurni da li je gorušica ili infarkt, a bol u grudima je uporan, odmah potražite medicinsku pomoć. Lekari će vas odmah pregledati da bi isključili infarkt, a ako se ispostavi da jeste infarkt, doktori će dati sve od sebe da umanje štetu po srce - kaže on.

Pročitajte detaljnije o simptomima infarkta, to može da pomogne da razlikujete da li je u pitanju infarkt ili gorušica:

- Jak bol ili pritisak na sredini grudi

- Bol ili stezanje u grudima koje se širi na vrat, ramena, vilicu ili ruke

- Kratak dah

Foto: Free Images Pixabay

Još neki od simptoma koji bi mogli da upozore na infartk su znojenje, zububolja, glavobolja, gorušica, mučnina ili povraćanje.

Ono što je takođe važno reći je da su simptomi infarkta kod žena često drugačiji nego kod muškaraca. Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu "Cirkulacija" je pokazalo da samo 30 odsto žena oseti bol u grudima usled infarkta, a kod njih se češće javljaju kratak dah, hladan znoj, osećaj slabosti, mučnina, bol u leđima.

Ukoliko posumnjate da imate infarkt, odmah zovite hitnu pomoć jer je vreme reakcije ključne da bi posledice bile što manje.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANJE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Beki nepoželjan u Beogradu kao Albanac, a hapšen kao srpski nacionalista