PROMUKLI STE - JEDITE PEČENE JABUKE: Vitkiji uz ovo voće, sok čuva pamćenje, a uz čaj se lepše spava

V. N.

08. 02. 2022. u 13:50

ODLIČAN prirodni lek protiv bolova u grlu i promuklosti, koja se sada često javlja kao simptom infekcije omikronom, jesu pečene jabuke. Prilikom pečenja, u jabukama dolazi do stvaranja posebnih enzima i bioaktivnih materija, koje u sluzokoži usta, grla i glasnih žica aktiviraju sposobnosti organizma na samolečenje.

ПРОМУКЛИ СТЕ - ЈЕДИТЕ ПЕЧЕНЕ ЈАБУКЕ: Виткији уз ово воће, сок чува памћење, а уз чај се лепше спава

Foto Shutterstock

Inače, spisak korisnih svojstava pečenih jabuka je prilično dug. One vrlo dobro čiste krvne sudove od lošeg holesterola i pomažu u održavanju nivoa ove supstance u krvi na prihvatljivom nivou. Pečene jabuke, takođe, optimizuju rad creva i ublažavaju zatvor i zaustavljaju dijareju.

Pečene jabuke su i ukusna poslastica koja pomaže u gubitku viška kilograma. Uz to, ovo voće, kada je pečeno, dobro se veže za slobodne radikale, teške metale, uklanja ih iz tela i sprečava razvoj onkoloških oboljenja.

Tople jabuke iz rerne trebalo bi da konzumiraju i oni koji pate od oboljenja jetre i bubrega, kao i anemični. Pečena jabuka može da pomogne i u slučaju astme, groznice, suvog kašlja, raka, kardiovaskularne bolesti, čira, gušavosti, ateroskleroze i reumatoidnog artritisa.

FOTO: Depositphotos

Sok napravljen od pečenih jabuka, ustanovljeno je, pomaže u očuvanju dobrog pamćenja. Dve do tri čaše ovog soka na dan znatno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja koje se javlja u starijem dobu, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu u Masačusetsu. Naučnici smatraju da je za to zaslužan visok sadržaj antioksidanasa u ovom voću.

Čaj tri puta

OD ploda jabuke može da se pripremi i čaj. On je prijatnog ukusa i blag je laksativ kod hroničnog zatvora, posebno za decu. Takođe, vrlo efikasno dezinfikuje usnu duplju, podstiče probavu, reguliše san.

Foto: Depositphotos

Jednu kašiku sitno iseckanog sušenog ploda jabuke prelijte šoljom hladne vode, kratko prokuvajte i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte dva do tri puta dnevno.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)