VIŠAK KILOGRAMA ZAPISAN U GENIMA: Istraživanja potvrdila - nismo debeli zbog ishrane i manjka fizičke aktivnosti

V. N.

27. 01. 2022. u 09:40

NAUČNICI su godinama tvrdili da gojaznost nije uzrokovana samo nedostatkom treninga i prejedanjem. Sada su stručnjaci s Kings koledža u Londonu otkrili još desetine delova naše DNK koji utiču na metabolizam, koji igra ključnu ulogu u gubljenju težine.

ВИШАК КИЛОГРАМА ЗАПИСАН У ГЕНИМА: Истраживања потврдила - нисмо дебели због исхране и мањка физичке активности

Foto Shutterstock

Ovo je druga studija u malom vremenskom rasponu koja je dovela do ovog zaključka. Za potrebe studije istraživači su uzeli uzorke krvi od gotovo 9.000 dobrovoljaca. Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo da promeni percepciju gojaznosti omogućavajući im da osmisle planove ishrane koji su više prilagođeni nečijim genima.

Gojaznost je jedno od najčešćih stanja, a ipak moramo da razumemo još toliko toga o njenim biološkim mehanizmima, rekao je dr Masimo Manđino, genetičar, takođe uključen u istraživanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)