KAD IŠIJAS UKOČI: Reumatolog savetuje - posle antiereuamtika, obavezna je fizikalna terapija, ili vežbe

V. N.

27. 01. 2022. u 19:40

IŠIJAS, odnosno išijalgija je stanje koje utiče na išijadični nerv – koji je ujedno i najveći nerv u našem telu i grana se od donjeg dela leđa, preko bokova, gluteosa i obe noge.

КАД ИШИЈАС УКОЧИ: Реуматолог саветује - после антиереуамтика, обавезна је физикална терапија, или вежбе

Foto Ž. Knežević

Ovo stanje nastaje uglavnom usled hernije lumbalnog diska (diskus hernije) ili kičmene stenoze. Išijas nastaje u slučajevima kada hernirani disk ili stenoza vrši pritisak oko pogođenog područja i na taj način se prouzrokuje upala ili iritacija nerva. Rezultat te upale su najčešće utrnulost i ukočenost u nozi.

Išijas se najčešće manifestuje na samo jednoj strani tela, dok bolovi izazvani išijalgijom mogu da postanu veoma intenzivni i uglavnom mogu da potraju i po nekoliko nedelja, pri čemu remete normalno funkcionisanje i produktivnost. 

A kako se leči, u akutnoj fazi, objašnjava reumatolog dr Nikola Roganović.

- Terapija akutne faze najčešće podrazumeva primenu nesteroidnih antireumatika (lekova za bolove) sa ili bez primene miorelaksantnih lekova. Ukoliko su tegobe veoma izražene, mogu se primeniti i kortikosteroidi (najbolje u vidu injekcije u predelu korena zahvaćenog živca).

- Kod najtežih slučajeva koji ne reaguju na prethodnu terapiju i imaju progresivno pogoršanje bola ili kod onih čije su tegobe praćene značajnom slabošću u nozi ili nesposobnošću kontrole mokrenja i pražnjenja creva, najčešće je potrebno primeniti hirušku intervenciju (lumbarna laminektomija, discektomija...). Nakon smirivanja akutne faze, potrebno je sprovesti fizikalnu terapiju sa primenom vežbi koje koriguju posturu, jačaju kičmenu muskulaturu i poboljšavaju fleksibilnost - objašnjava dr Nikola Roganović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega