KO VEŽBA NE PATI OD REUME: Da biste učinili zglobove pokretljivijim pomaže nekoliko jednostavnih vežbi

V. N.

04. 01. 2022. u 17:00

STARENjEM degenerativne promene na zglobovima dovode do pojave bola, odnosno reume. Kod nekih pacijenata bol je povremen i javlja se s vremena na vreme, dok kod drugih on može da postane hroničan i ometa svakodnevno kretanje. I za jedne i za druge lek je da vežbaju, tvrde reumatolozi. Jer, jaki i izdržljivi mišići obezbeđuju bolju prevenciju od povreda, kao i od bolova u zglobovima.

КО ВЕЖБА НЕ ПАТИ ОД РЕУМЕ: Да бисте учинили зглобове покретљивијим помаже неколико једноставних вежби

Foto Shutterstock

Da biste ojačali muskulaturu i učinili zglobove pokretljivijim pomaže nekoliko jednostavnih vežbi. Praktikujte ih svaki dan i po nekoliko puta ako vam vreme to dozvoljava. Na taj način sprečićete reumatski bol, kao i uganuća i iščašenja zglobova, posebno ako ste skloni ovakvim povredama.

Privlačenje noge

Lezite na desni bok, desnu nogu ispružite, levu oslonite unutrašnjim delom stopala na stolicu. Glavu oslonite na desnu ruku. Podižite desnu nogu uvis prema levoj, sve dok ne dotaknete stolicu. Zadržite se u tom položaju 10 sekundi, pa se vratite u početni položaj.

Kolena na grudi

Započnite vežbu ležeći na leđima sa ispruženim nogama. Savijte oba kolena i pridržite ih rukama. Pomažući se rukama privucite kolena prema grudima što više možete. Zadržite se u tom položaju 10 sekundi.

Opružanje potkolenice

Sedite na ivicu stolice, savijte obe noge u kolenima pod uglom od 90 stepeni. Ispružite levu nogu, sve dok ne bude paralelna sa podlogom. Zadržite je u tom položaju pet sekundi, pa je odmorite. Ponovite vežbu i drugom nogom. Optimalno bi bilo da uradite 20 ponavljanja.

Prebacivanje

Ostanite ležeći na leđima, ruke ispružite od tela. Podignite levu nogu i ispruženu je prebacite na desnu stranu, preko tela. Pokušajte da stopalom dodirnete podlogu ili prste desne ruke. Za to vreme ne odvajajte ramena od podloge, ne rotirajte se. Pokušajte da zadržite nogu u tom položaju deset sekundi. Ponovite isto sa drugom nogom.

Prekrštene noge

Lezite na leđa, savijte obe noge u kolenima, pa desnu prekrstite preko levog kolena. Rukama obuhvatite levu butinu i podižite nogu prema grudima, koliko možete. Zadržite se pet sekundi, pa vežbu ponovite 10 puta.

Podizanje uvis

Lezite na leđa, desnu nogu savijte u kolenu i držite oslonjenu stopalom na pod, levu nogu ispružite uvis. Spuštajte lagano levu nogu tako ispruženu, sve dok ne dođe pod ugao od 45 stepeni. Zadržite je pet sekundi pa je odmorite na podlozi. Ponovite vežbu 20 puta jednom, a zatim i drugom nogom.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje