ZBOG VLAGE SE POJAČAVAJU GUŠENJE I BOL: Varijacije vremenskih parametara na dnevnom nivou mogu da otežaju disanje i kretanje

I. Kovačić

08. 11. 2021. u 09:25

HLADNA jutra i porast temperature tokom dana glavni su razlozi što ovih dana probleme sa disanjem i kretanjem imaju i zdrave osobe, a posebno astmatičari, oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća, hroničnog bronhitisa i reumatičari.

ЗБОГ ВЛАГЕ СЕ ПОЈАЧАВАЈУ  ГУШЕЊЕ И БОЛ: Варијације временских параметара на дневном нивоу могу да отежају дисање и кретање

Foto shutterstock

Potpukovnik Rade Milić, pulmolog Vojnomedicinske akademije, kaže da već "načetim" plućima smetaju nagle promene temperature čak i od dva do tri stepena, a posebno za više od pet, jer uzrokuju pogoršanje plućne funkcije.

Kada meteorolozi najave zahlađenje i kišu, tada usled vremenskih prilika tegobe mogu da se pogoršaju i obolelima od reumatskih bolesti.

 - Ljudski organizam ima sposobnost prilagođavanja na vremenske izmene kada duže vreme provodi u određenim uslovima, ali nagle promene onemogućavaju podešavanje fizioloških procesa, naročito kod starijih, dece i bolesnih osoba, pa nastaju meteoropatske reakcije - kaže dr Milić.

 - Astmatičarima naručito smeta hladan vazduh usled kojeg se bronhije naglo sužavaju, što dovodi do napada. Međutim, ne prija im ni previše visoka temperatura u zatvorenom i relativna vlažnost vazduha, jer i ovi uslovi mogu doprineti pogoršanju hroničnih plućnih bolesti i lošijoj plućnoj funkciji. Uticaj toplote nije do kraja razjašnjen, ali se pretpostavlja da deluje preko refleksnih i nervnih mehanizama, pogoršavajući hronično zapaljenje u disajnim putevima i dovodi do njihovog sužavanja.

S obzirom na to da i hladnoća i toplota mogu da ometaju plućnu funkciju, naš sagovornik kaže da je za pulmološke pacijente glavni klimatski parametar koji bi trebalo da prate temperatura vazduha.

 - Ono što ovi pacijenti mogu sami da urade da spreče ove negativne uticaje jeste da redovno uzimaju propisanu terapiju, zdravo se hrane, piju dovoljno tečnosti, ne puše i ne konzumiraju alkohol - kaže dr Milić.

 - Takođe, trebalo bi da se oblače slojevito i da prekrivaju nos i usta kada je napolju hladno.

Kada se poveća koncentracija vlage u vazduhu javljaju se otok i bolovi u zglobovima.

 - S obzirom na to da nije moguće izbeći nepovoljne vremenske uslove, a postoje znaci pogoršanja bolesti, potrebno je korigovati terapiju kao i kod bilo kojih drugih razloga za pogoršanje - kaže dr Nikola Roganović, reumatolog iz Beograda. - Ukoliko se radi o reumatoidnom artritisu, kratkoročna primena kortikosteroida može dovesti do potpunog povlačenja tegoba, a ukoliko su u pitanju artroze, pojačan unos analgetika i adekvatna fizikalna terapija daju isti efekat.

Iako se zbog bolova u zglobovima mnogi pacijenti manje kreću, dr Roganović kaže da je to pogrešno i da oboleli od koštano-zglobnih bolesti treba da budu umereno fizički aktivni. To pomaže da se zglobovi "razmrdaju", jer fizička aktivnost ima sličan efekat kao analgetici.

Imunitet

RESPIRATORNE infekcije, uključujući upalu pluća imaju veću učestalost u ovo doba godine. To je posledica boravka u zatvorenom i bližih kontakata, ali i niže relativne vlažnosti vazduha, većeg aerozagađenja, nižeg nivoa ultraljubičastog zračenja koje ubija patogene, kao i sezonskih varijacija u imunološkom sistemu koje mogu biti povezane sa nižim nivoom vitamina D.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja