CRNA ČOKOLADA UBRZAVA METABOLIZAM: Poslastica koja smanjuje rizik od isnulisnke rezistencije

V. N.

15. 09. 2021. u 16:30

NAJNOVIJE istraživanje sugeriše da konzumiranje crne čokolade može da pomogne da se sagori više kalorija tokom dijete.

ЦРНА ЧОКОЛАДА УБРЗАВА МЕТАБОЛИЗАМ: Посластица која смањује ризик од иснулиснке резистенције

Foto: Depositphotos

To nije prvi put da se naučno dolazi do dokaza da je crna čokolada dobra za zdravlje, ali ta saznanja još moraju da se proveravaju. Već je poznato da je tamna čokolada sa 70 odsto i više kakaoa bogata i biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih bolesti. Američko udruženje za srce ukazuje da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istraživanje u kojem su učestvovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog "lošeg" holesterola. Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao što su poboljšana memorija i raspoloženje.

Iako neki stručnjaci veruju da su dokazi o zdravstvenim blagodetima tamne čokolade još slabi, nova studija dodaje argumente sve većem broju istraživanja koja će vas možda podstaći da uživate u nekoliko komada omiljene tamne čokolade nakon večere.

Studija objavljena 2021. godine u International Journal of Exercise Science testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vežbanja.
Osamnaest žena nasumice je raspoređeno u jednu od dve grupe - jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski usklađena količina bele čokolade koja se jede tokom 28-dnevnog ispitivanja. Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bela čokolada placebo.

Potrošnja energije za odmor u obe grupe i potrošnja energije za vežbanje zabeležene su pre početka dodavanja čokolade i nakon 28 dana. Vežbe su uključivale stacionarnu vožnju bicikla u dva različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su učesnice koje su jele tamnu čokoladu imale gotovo 10 odsto porast metabolizma u mirovanju u poređenju sa nijednim povećanjem kod grupe koja je jela belu čokoladu.

Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao da bude uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade - približno četiri kockice - bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao da ima značajnu ulogu u ishodu. Verovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi doveli do ubrzanja metabolizma. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)