NOVE METODE ZA EFIKASNIJE LEČENJE: Ovom tehnikom lome naslage u krvnim sudovima

V. N.

31. 08. 2021. u 16:00

INTERVENTNI hirurzi Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u redovnu praksu uveli su i metodu intravaskularne litotripsije (IVL), kojom se pacijentima sa teško kalcifikovanim, gotovo "betoniranim" krvnim sudom omogućava efikasno lečenje. Ovu proceduru prvi put su izveli kod pacijenta, starog 69 godina, na butnoj, i kod sedamdesetdvogodišnje pacijentkinje iz Novog Pazara, na srčanoj arteriji.

НОВЕ МЕТОДЕ ЗА ЕФИКАСНИЈЕ ЛЕЧЕЊЕ: Овом техником ломе наслаге у крвним судовима

FOTO: Arhiva novosti

 - Pacijenti sa teškom koronarnom i perifernom arterijskom bolešću, kod kojih su dijagnostikovana čvrsta kalcifikovana suženja zidova krvnih sudova, a koja se ne mogu otkloniti standardnom dilatacijom, ovom procedurom rešavaju problem koji ih životno ugroža - kaže prof. dr Dragan Sagić, upravnik Odeljenja za invanzivnu i interventnu kardiovaskularnu dijagnostiku Instituta "Dedinje". - Suština ove nove procedure je u tome što ultrazvučni talasi koje emituje specijalni uređaj, ne oštećuju one fine, mekane strukture krvnog suda, već deluju samo na one tvrde kalcijumske ploče, koje ne dozvoljavaju aktivno širenje balona i kvalitetnu dilataciju zapušenog krvnog suda i postavljanje stenta.

Profesor Sagić objašnjava da je princip ove metode da se balon plasira u kalcifikovanu arteriju, naduva se, a zatim se putem generatora šalju salve zvučnih talasa, koje u kontaktu sa kalcijumom, u zidu krvnog suda, prave mikropukotine. Kad zvučni talasi "uzdrmaju" čvrstu kalcijumsku armaturu na zidovima krvnog suda i naprave mikropukotine, time su, zapravo, stvoreni uslovi za izvođenje konvencionalne balon dilatacije i adekvatnu ekspanziju stenta u srčanoj ili perifernoj arteriji.

Inače, krečni "bedemi" u krvnom sudu odavno su prepoznat problem u kardiologiji.

 - Mi smo već odranije primenjivali rotablaciju, koja poput svrdla skida kamenac sa zidova krvnih sudova - kaže profesor Sagić. - Primenjujemo i različite balone koji imaju visoke pritiske, balone sa sečivima koji režu kalcijum na očekivanim mestima, kako ne bi pukao i napravio rupturu krvnog suda. Međutim, prednost IVL metode je u tome što ne postoji aktivno drobljenje kamenca u krvnom sudu, što bi moglo da izazove opasnost od širenja okrnjenih

Teška hirurgija

NOVA intravaskularna litotripsija je interventna kardiološka metoda koja pacijentima sa teško začepljenim krvnim sudovima omogućava efikasno lečenje. Da ne postoji, oboleli bi morali da budu podvrgnuti teškoj hirurgiji klasičnog reza i otvaranja grudnog koša.

krečnih naslaga i začepljenja perifernih krvnih sudova, odnosno, kada su u pitanju srčane arterije, opasnost od širenja u distalne delove. Kod primene ove nove metode nije bilo problema ni u donjim ekstremitetima, niti je bilo distalne embolizacije. Ukoliko se tokom dijagnostike na skeneru ili angiografiji, uoči masivan kalcijumski plak, u tom slučaju se unapred razmatraju tehnike kojima će se izbeći neželjeni efekti.

Uspostavljanje normalnog protoka kroz krvne sudove za pacijente je rešenje svih njihovih tegoba izazvanih suženjem krvnih puteva "zacementirnih" kamencem.

 - Pacijent kod kojeg je primenjena ova nova metoda, prethodno je, zbog začepljene butne arterije imao jake bolove u nozi, dok je pacijentkinji iz Novog Pazara pretio fatalan infarkt srca - kaže dr Sagić. - Njihovi krvni sudovi su sada u potpunosti prohodni, što je odličan rezultat, koji smo i želeli. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!