STANJE KOLABIRANJA: Čaša vode i hlad prva pomoć kod sunčanice

I.K.

23. 08. 2021. u 10:18

KADA zbog visoke spoljne temperature osoba kolabira, a to se ovih dana češće događa zbog tropske vrućine, prva pomoć je da se udobno smesti u hladovinu ili zamračenu prostoriju, i da u malim, redovnim gutljajima nadoknađuje tečnost. Ukoliko izgubi svest ili čvrsto zaspi, i ne reaguje na buđenje, neophodna je urgentna intervencija lekara.

СТАЊЕ КОЛАБИРАЊА: Чаша воде и хлад прва помоћ код сунчанице

Foto: Depositphotos

Doktor Ivana Stefanović, lekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda, kaže da sunčanicu uglavnom karakterišu glavobolja, nekad mučnina i zajapurenost u licu.

 - Prva pomoć je da se osoba smesti u rashlađenu prostoriju ili hladovinu, da joj se stavi vlažan peškir oko vrata i da joj se da voda. Nakvašen peškir ne bi smeo da bude leden, već pokvašen vodom na sobnoj temperaturi - objašnjava dr Stefanović.

Naša sagovornica kaže da su sunčanici najpodložnija deca i stari ljudi i da bi im na isti način trebalo ukazati prvu pomoć.

 - Bitno je da je osoba svesna, trebalo bi je pomalo animirati razgovorom, a deci nikako ne bi trebalo davati mobilni telefon ili tablet, jer to podstične moždanu aktivnost pa bi sunčanica mogla da se pretvori u epileptični napad - upozorava dr Stefanović.

Osim sunčanice, leti su česti i toplotni grčevi.

 - Ovo stanje se često dešava kod dostavljača hrane i građevinskih radnika koji su po ceo dan izloženi visokoj spoljnoj temperaturi - kaže dr Stefanović. - Prva pomoć u tom slučaju je nadoknada elektrolita, a najbolje bi bilo da se u obližnjoj apoteci kupi elektrolitni preparat, mada može da posluži i svaka mineralna voda.

Najteže stanje izazvano vrelinom je toplotni udar.

 - Kada je osoba bez svesti, tu nema mesta prvoj pomoći već bi odmah trebalo pozvati lekara - kaže dr Stefanović. - Toplotni udar može da zadesi čoveka i u sopstvenom stanu, naročito starije ljude koji se zbog loše procene vremenskih prilika previše obuku i ne rashlade dovoljno životni prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna