KAKO VREMENSKE PRILIKE UTIČU NA TELO? Bolovi u zglobovima i otok zbog vlage

V. N.

16. 08. 2021. u 11:00

OBOLELI od reumatskih bolesti ovih dana na sve moguće načine pokušavaju da ublaže tegobe i traže pomoć lekara, jer im je velika vlažnost vazduha pogoršala stanje. Osim što im usled povećane vlage zglobovi otiču, oni i bole, pa je često potrebna veća doza lekova kako bi se tegobe smanjile i umirile.

КАКО ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ УТИЧУ НА ТЕЛО? Болови у зглобовима и оток због влаге

Foto: Depositphotos

Doktor Nikola Roganović, reumatolog, kaže da se reumatičarima stanje pogoršava najčešće pred zahlađenje i kišu:

 - Tada obično dolazi i do pada atmosferskog pritiska, pa se usled toga tkiva "šire" ispunjavajući slobodan prostor. To praktično znači da već upaljena zglobna membrana može još više da otekne i da uzrokuje veći otok i jači bol u zglobu. Zbog toga je rasprostranjena pojava da neki reumatološki pacijenti mogu da "predviđaju" vremenske prilike.

S obzirom na to da nije moguće izbeći nepovoljne vremenske uslove, a postoje znaci pogoršanja bolesti, potrebno je korigovati terapiju kao i kod bilo kojih drugih razloga za pogoršanje.

 - Ukoliko se radi o reumatoidnom artritisu, kratkoročna primena kortikosteroida može dovesti do potpunog povlačenja tegoba - kaže dr Roganović. - Ukoliko su u pitanju artroze, privremeno pojačan unos analgetika i adekvatna fizikalna terapija mogu da omoguće znatno poboljšanje ili povlačenje tegoba.

Lekari procenjuju da svaki deseti stanovnik naše zemlje ima neku bolest koštano-zglobnog sistema.

 - Razlog leži u tome što je stanovništvo generalno sve starije, a s godinama su učestalije i bolesti koštano-zglobnog sistema - kaže dr Roganović. - Stariji od 55 godina uglavnom boluju od degenerativnih oboljenja zglobova (artroza), i to najviše kolena i kuka, a kod žena je česta osteoporoza zbog hormonskog disbalansa posle menopauze.

Idealni uslovi

DOKTOR Nikola Roganović kaže da su idealni vremenski uslovi za reumatološke pacijente povišen vazdušni pritisak, niža vlažnost i umerena temperatura. To, uz redovnu terapiju, doprinosi da se bolest "pritaji".

Iako se zbog bolova u zglobovima mnogi pacijenti manje kreću, dr Roganović kaže da je to pogrešno i da oboleli od koštano-zglobnih bolesti treba da budu umereno fizički aktivni. To pomaže da se zglobovi "razmrdaju", jer fizička aktivnost ima sličan efekat kao analgetici.

 - Fizička aktivnost je značajna i zato što sprečava da se dobiju prekomerni kilogrami - kaže naš sagovornik. - Jer, gojaznost predstavlja jedan od faktora rizika i to ne samo zbog povećanog opterećenja nosećih zglobova, kao što su kolena, kukovi i zglobovi kičmenog stuba, već i zbog povećanog stvaranja prozapaljenskih citokina koji dovode do ubrzane razgradnje hrskavice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a