AKO STE POD STRESOM, SLADOLED JE REŠENJE: Jedna kašičica ove poslastice aktivira zonu sreće u mozgu i daje telu kalcijum

V. N.

11. 08. 2021. u 15:00

SAMO jedna kašičica sladoleda dovoljna je da izazove reakciju u zonama sreće u mozgu, pokazuje istraživanje. Tokom studije, britanski stručnjaci došli su do zaključka da ova hladna poslastica centrima u mozgu pruža isto zadovoljstvo kao što to čine dobijanje novca ili slušanje omiljene muzike. Studija je utvrdila i da je sladoled "stvoren za dobro zdravlje" jer ublažava efekte stresa i tako eliminiše rizik od niza bolesti koje uzrokuju stres.

АКО СТЕ ПОД СТРЕСОМ, СЛАДОЛЕД ЈЕ РЕШЕЊЕ: Једна кашичица ове посластице активира зону среће у мозгу и даје телу калцијум

Foto: Depositphotos

Pokazalo se i da sladoled od vanile ima posebno pozitivan efekat na psihu. Ovo su utvrdili američki stručnjaci sa Harvardske škole za javno zdravlje u Bostonu, skeniranjem moždanih talasa kod ispitanika koji su tokom skeniranja jeli sladoled od vanile.

Danas se gotovo sve vrste sladoleda prave od kvalitetne slatke pavlake, pa telo kroz nju dobija i kalcijum, što je posebno dragoceno za kosti. Zbog toga je sladoled važan ljudima koji ne vole da piju mleko i ne jedu fermentisane mlečne proizvode. Nedavna istraživanja pokazala su da kalcijum ne samo da štiti zdravlje kostiju već i smanjuje rizik od razvoja karcinoma debelog creva. Oni koji su uzimali 700 mg kalcijuma dnevno i više imali su znatno manji rizik od razvoja raka od onih koji su uzimali samo 400 mg.

Žene koje jedu proizvode od punomasnog mleka imaju niži rizik od neplodnosti, utvrdili su stručnjaci. Zato ženama preporučuju da jedu sladoled najmanje dva puta nedeljno. Nutricionisti veruju da proizvodi od punomasnog mleka najverovatnije sadrže hemijska jedinjenja koja pojačavaju funkciju jajnika i tako pozitivno utiču na plodnost žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)