KOLIKO JE NOVAC VAŽAN ZA ZDRAVLJE: Nepovoljan finansijski položaj izaziva kardiovaskularne bolesti

V. N.

27. 07. 2021. u 14:20

SOCIOEKONOMSKI status je glavni faktor rizika za loše zdravstveno stanje. Drugim rečima, ljudi koji su u nepovoljnom finansijskom položaju češće boluju od hroničnih dijagnoza poput kardiovaskularnih bolesti.

КОЛИКО ЈЕ НОВАЦ ВАЖАН ЗА ЗДРАВЉЕ: Неповољан финансијски положај изазива кардиоваскуларне болести

Foto: Depositphotos

Međutim, nova studija dala je nov pogled na to kako finansije mogu uticati na naše zdravlje, posebno na rizik od srčanog udara.

U studiji objavljenoj u JAMA Cardiology, istraživači kažu da su promene u bogatstvu povezane sa rizikom od srčanog udara - porast bogatstva korelira sa manjom verovatnoćom srčanog udara, dok je pad bogatstva povezan sa većim.

Smanjivanje bogatstva je faktor rizika koji može da se menja tokom čovekovog života i može uticati na kardiovaskularni zdravstveni status osobe, rekao je koautor studije Mataja Vedugeneten.

- Pogoršanje socioekonomskog statusa u smislu smanjivanja bogatstva povezano je sa visinom stresa, manje zdravog ponašanja i manje slobodnog vremena, a sve je to povezano sa lošijim kardiovaskularnim zdravljem - rekao je još jedan koautor studije dr Andrej Samarsono.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!