PROFESOR GORAN TULIĆ IMA RECEPT DA USPORITE STARENJE: Budite aktivni, to obnavlja kosti i mišiće

V.N.

16. 07. 2021. u 14:15

KADA napunimo 30 godina života naše telo bespovratno počinje da stari. Glavni razlog za to je postepni gubitak mišićne mase.

ПРОФЕСОР ГОРАН ТУЛИЋ ИМА РЕЦЕПТ ДА УСПОРИТЕ СТАРЕЊЕ: Будите активни, то обнавља кости и мишиће

Foto: I. Marinković

Naime, od početka četvrte decenije, na svakih narednih 10 godina gubi se od tri do pet odsto volumena muskulature. Što je osoba manje pokretna, ovaj proces je brži, pa može čak da pređe i granicu od pet odsto. Ali oni koji redovno treniraju znatno ublažavaju smanjenje mišićne mase.

- Svaka ćelija našeg organizma, pa i naša tkiva, ima neku vrstu memorije, pa je tako poznato da se ljudi koji su se bavili sportom brzo vraćaju u formu, odnosno lakše je održavaju - kaže profesor Goran Tulić, zamenik direktora Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. - Sa druge strane, kosti i mišići su biološki veoma dinamična tkiva i moguće ih je "obnoviti", odnosno poboljšati redovnim treningom ili fizičkom aktivnošću umerenog stepena, kao što je redovna šetnja ili plivanje. Ipak, neophodno je reći da taj proces ima svoja ograničenja i da je veoma važno da očekivanja budu u skladu sa godinama i opštim zdravstvenim stanjem.

Gubitak mišićne mase naročito je problematičan za one koji već imaju krivu kičmu, probleme sa zglobovima ili nekom povredom, jer ubrzava napredovanje deformiteta i dovodi do ozbiljnih problema s kretanjem.

- Kičmeni stub najviše pati zbog gubitka mišića - objašnjava profesor Tulić. - To je posledica vrlo specifičnog, da tako kažem, dizajna ovog dela skeleta, i,naravno, našeg uspravnog hoda. Uostalom, skoro svako od nas je to osetio. Međutim, fiziološko funkcionisanje ramenog pojasa, kao i zglobova kolena ili stopala, može biti značajno uslovljeno gubitkom snage i slabljenjem mišića kičme.

Osim krive kičme i povreda, bržem starenju doprinosi i gojaznost.

- Gojaznost, odnosno povećanje ukupnog masnog tkiva u organizmu, uključujući i mogućnost zamene mišićnog tkiva masnim, jasni su faktori rizika za staračko slabljenje koje se stručno naziva sarkopenija - kaže naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)